Sidan som tar skit på allvar

Waste Atlas – avfallets Google Earth

Finns det någon trevlig soptipp i närheten av din bostad? Om du någonsin funderat över det, kan du numera kolla upp det på sidan Waste Atlas. Det är avfallets motsvarighet till Google Earth, kombinerat med charmiga bilder från marknivå av några av jordens mest ohälsosamma platser.

Här finns också data om hundratals soptippar i alla världsdelar, en räknare som visar att vi just nu sitter på 4,6 triljoner ton osorterade sopor, interaktiv grafik över återvinning, nedskräpning per kapita och områden i världen utan sophämtning, och de flesta andra avfallsrelaterade funktioner man kan tänka sig. Leeds universitet tillsammans med ett antal miljöorganisationer står bakom den, men den mesta av informationen har läsare runtom i världen bidragit med.

Syftet är förstås att belysa att ett av mänsklighetens äldsta miljöproblem fortfarande inte fått någon lösning. De öppna sopbergen växer ständigt och bara världens 50 största ”megatippar” sprider föroreningar som 60 miljoner männis­kor drabbas av. De ligger alla i den fattigare delen av världen, varav 18 i Afrika och 17 i Asien.

Det är där problemet märks mest, men det är inte alltid där det har sitt ursprung - förra året avslöjades att EU fortfarande skickar 10 000-tals ton uttjänt elektronik till Afrika varje år. Ofta under falsk flagg.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.