”Först vågade ingen ge ut min debutroman”

Succéförfattaren Salma El-Wardany om sin bok där muslimska kvinnor har sex och blir fulla

Journalisten och poeten Salma El-Wardany är aktuell på svenska med romanen ”Sådant som är omöjligt”.

LONDON. Sverigeaktuella ”Sådant som är omöjligt” har gjort succé
i Storbritannien och USA.

Men när Salma El-Wardany, 34, försökte ge ut sin debutroman 2013 var världen inte redo för den.

– Ingen ville gå nära en bok där muslimska kvinnor hade sex, blev fulla och gick till moskén, säger hon.

Journalisten och poeten Salma El-Wardany säger att hon alltid vetat om att hon skulle bli författare. Men det var först när hon tog en andra examen i litteratur som brittiskan kom på vad hon skulle skriva om. Till sin magisteruppsats hade hon ägnat ett år åt att undersöka representationen av muslimer i litteratur från Storbritannien, USA, Nya Zeeland och Australien.

– Resultatet var ganska deprimerande, säger hon till Aftonbladet.

– De muslimska karaktärerna passar in i tre kategorier. De är antingen terrorister, eller lite som Aladdin och Jasmine ute i öknen, eller så levde de i västvärlden och hade blivit befriade från en hemsk kultur och ond religion.

Salma El-Wardany, som vuxit upp i norra England med en irländsk-egyptisk mamma och en pappa som är pakistansk muslim, kände inte igen sig själv och sina kompisar någonstans.

– Så jag tänkte att det måste vara där jag ska börja mitt skrivande. Jag ville starta min karriär genom att skriva en verklig berättelse om unga muslimer i västvärlden.

– De älskar sin tro och sina kulturer, de älskar kulturerna i väst som de vuxit upp med, de är väldigt berikade av allt och vill inte ge upp någonting. De är ambitiösa, hungriga, passionerade och kära, de jonglerar ambitioner, jobb, vänner, familj, religion och den egna tron.

– Jag ville berätta om tre kvinnor som bara råkade vara muslimer. Det skulle inte vara den stora enda anledningen till att de är med i boken.

Tre bästa vänner

Resultatet blev Sådant som är omöjligt som släpptes i Sverige i tisdags. Den handlar om bästa vännerna Malak, Jenna och Kees som är i 25-årsåldern och bor i London, där de sedan barnsben har lärt sig balansera religionen med andra saker i livet. De festar och sover i hemlighet hos pojkvänner, men går upp tidigt för att be, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. Men när de blir äldre väljer de olika vägar och vänskapen sätts på prov.

– Det här är framför allt ett kärleksbrev till kvinnliga vänskaper. Du behöver inte ha samma tro eller kultur som huvudkaraktärerna i boken för att känna igen dina egna vänskaper i den, säger Salma El-Wardany.

– Jag ville inte skriva om romantiska relationer, inte någonting om ”när ska du gifta dig?” Utan snarare att kvinnorna i ditt liv är viktiga och värdefulla och värda samma uppmärksamhet, tid och omsorg som du lägger på dina förhållanden.

Överöstes av mejl

Efter att romanen släppts i Storbritannien och USA i juni överöstes Salma El-Wardany av mejl från läsare som känt igen sig.

– Jag känner mig väldigt ödmjuk när folk skriver till mig att ”för första gången i mitt liv så såg jag mig själv i en bok. För första gången kunde jag läsa om en ung muslimsk kvinna som tvingades hantera alla de saker som jag ställs inför varje dag”.

– Det är otroligt vackert och jag känner att om bara en person säger så till mig så har jag gjort mitt jobb.

Samtidigt har många äldre kvinnor skrivit till henne och sagt att de önskat att boken funnits där när de var yngre.

– Det blir lite bitterljuvt, för jag är så ledsen att vi inte hade berättelser att läsa om flickor som såg ut som vi.

”Islamofobin växte”

Och hon hade faktiskt försökt att ge ut boken tidigare. 2013 skickade Salma El-Wardany ut en bok till förläggare där de tre första kapitlen i princip var desamma som i Sådant som är omöjligt.

– Ingen ville ta i den, säger hon.

– Det var i en tid då islamofobi verkligen växte i media. Varje dag var det någon hemsk rubrik om muslimer eller någon terrorattack och känslan var att ingen ville gå nära en bok där muslimska kvinnor hade sex, blev fulla och gick till moskén.

Nio år senare hade mycket förändrats.

– Jag skickade ut boken och fick flera olika bud på den. De slogs om den, vilket är fantastiskt. Men samtidigt, jag skickade ut den för flera år sedan och då ville ingen ha den.

Att det även kommit negativa reaktioner i mejlkorgen ser Salma El-Wardany som ett tecken på att hennes berättelse behövs.

”Gäller nog alla grupper”

– Det finns folk från det muslimska samhället som inte gillar att jag skriver om troende kvinnor som har sex och talar högt om det, eller gör saker som de inte tycker att muslimer borde göra. Men det gäller nog alla troende grupper. Om du skriver om katolska eller judiska kvinnor som har sex så får du också den reaktionen, säger hon.

– Mitt jobb som skribent är att få dig att känna någonting – vad som helst. Om du sedan skriver på internet att du är så arg över boken så fick jag dig att känna stora saker. Då tänker jag lite att jag gjort mitt jobb.

Hur reagerade dina föräldrar på boken?

– Det har varit så fint för de har varit där från början och vetat att jag ville göra detta. De har hört mig genom åren när jag stört mig så mycket på att vi inte är en del av litteraturen och sagt att ”jag har läst denna bok och den hade en fruktansvärt stereotyp bild av en muslim, så jag ska ändra det”, så jag tror att de bara är lättade över att jag äntligen fått boken gjord så att jag kan sluta prata om det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.