Mediet som kan ta dig ner i kulturens inälvor

Tio år med poddar – här är tre höjdpunkter

Ett nytt år är här och det är inte utan att man tycker det syns när man ser sig själv i spegeln här på andra sidan jul- och nyårsfesterna. Men 2023 är inte bara året då jag undviker långa utbyten med mig själv i spegeln, det är året jag firar tio år med podcasts i lurarna.

Att podcastmediet såg en smula annorlunda ut 2013 är en grov underdrift. Nästan inget av det vi i dag tar för givet fanns då tillgängligt för oss. Inga dagliga nyhetspoddar att uppdatera sig med. Inga mustiga true crime-serier, välskriven fiktion eller omskakande intervjuer. Spotify innehöll bara musik och riktiga mikrofoner fanns bara i radiohusen.

Men det fanns något där. I april 2013 spelade jag in mitt första avsnitt av Sillypodden och strax efter var hela idén med Aftonbladet Podcast född. I dag är ljud en helt naturlig och integrerad del av i stort sett alla tidningsredaktioners publiceringar.

 

Så vilka är mina personliga höjdpunkter från decenniet? De är ju för många för att lista alla men här är tre jag bär med mig och återkommer till på olika sätt:

1 Serials första säsong från 2014. True crime blev aldrig lika magiskt som när Sarah Koenig åkte runt och testade mobilmaster i Baltimore. De tio avsnitten skakade om en hel medievärld och det dröjde inte många månader innan redaktioner runt om i världen tog med sig mikrofonerna ner i gamla mordfall.

2 Obama besöker ett garage i Los Angeles. WTF med Marc Maron var världens största intervjupodd och när ingen mindre än USA:s president dök upp till den lilla hemmastudion i Marons garage var det en enorm milstolpe för podcastmediet.

3 The punchline från Radiolab, som är bäst i klassen på att berätta en historia på ett sätt som är både fängslande och avslappnat på samma gång. Inget effektsökeri. Inga överdrifter. Historien om hockeyspelaren Jon Scott tänjer på begreppet sportjournalistik och tar oss ner i inälvorna av vår egen kultur.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.