Brandtal avbryter semestern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2014-07-22 | Publicerad 2014-07-21

Athena Farrokhzads sommarprat väckte starka känslor

Athena Farrokhzad. Foto: Per Larsson/TT.

”Vad hände med den trevliga sommarkänslan?” frågar sig en lyssnare på Twitter.

Poeten och kritikern Athena Farrokhzad har precis inlett sitt sommarprat med en passning till Berthold Brecht, och sagt att hon gärna skulle prata om träd, men att hon först måste prata om att Europa brinner igen. Hon räknar upp svenska nazistattacker och beskyller ”delar av polisen” för underlåtenhet eftersom de själva har högerextrema sympatier.

Hon fortsätter att tala om rasism, och om EU:s migrationspolitik, och om feminism, och om socialism, även om just det ordet kanske var ett av dem som Sveriges radios jurister strök ur Farrokhzads manus innan hon gick in i studion.

Men att säga att det ekonomiska systemet bygger på stöld är tydligt nog.

Poesin, förklarar Athena Farrokhzad, är ett verktyg för att se igenom maktens retoriska figurer och se vem som får betala priset för dem. Hela programmet laddas med citat av Karin Boye, Valerie Solanas, Pablo Neruda, Edith Södergran och Inger Christensen, och musik av Rihanna, Dolly Parton, Michael Jackson och Patti Smith, allt framfört av Ylva Karlsson och Maja Karlsson på en ukulele som verkar speciellt framtagen för att få låtarna att digna av sin egen politiska betydelse. 

Talad agitation är svårare att värja sig mot än skriven. Jag kan se varifrån uppgiften kommer att hälften av all världens livsmedel slängs, men varifrån kommer förklaringen ”för att hålla priserna uppe”? Och stämmer det verkligen att rasbiologiska institutet utförde experiment i syfte att eliminera människor?

Sådana frågor är det nog få som kommer ställa sig efter Athena Farrokhzads effektfullt suggestiva brandtal till sommarprogram.

Stefan Westrin
Eftersom Athena Farrokhzad är medarbetare på Aftonbladet Kultur recenseras hennes sommarprogram av Stefan Westrin, skribent i bland annat Svenska Dagbladet, Fokus och Arbetarbladet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.