Rappakalja att vi bjöd in Kina-tv

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2012-10-18

DEBATT Jag utgår från att Martin Aagård är djupt ironisk i sin artikel, men för dem som eventuellt inte är lika sofistikerade och tror att han faktiskt menar det han säger, vill jag komma med ett litet påpekande.

Det där med att en särskild inbjudan skulle ha gått till Kina är bara rappakalja. Vi skickar aldrig ut några inbjudningar till tillkännagivandet av Nobelpriset. Vi har inte gjort det tidigare, vi har inte gjort det i år, vi kommer inte att göra det i framtiden. Vi berättar när det kommer att äga rum. Det är allt.

Aagård anser sig dock ha belägg från officiell TV i Kina. (Knappast ett sanningsvittne i någon fråga.) Det krävs dock ingen större källkritisk skolning för att inse att allt är nys. Nej, någon inbjudan har inte utgått. Nej, det var inte enbart tre internationella TV-bolag närvarande (!). Nej, någon exklusiv intervju med pristagaren ägde aldrig rum i Stockholm (!).

I år har det gått att se en anmärkningsvärd ovilja att diskutera vad pristagaren egentligen har skrivit, särskilt på morgontidningarna. Den politiska vinkel finns som vanligt där, och är nog oundviklig i det här fallet. Det går dock ej att komma undan misstanken att vi nu kan se följderna av år av nedskärningar på de stora kulturredaktionerna. För om det saknas vilja eller kompetens för att diskutera ett så stort och komplicerat författarskap som Mo Yans, så återstår mest bara att koka spik. I värsta fall på råvara hämtad från den kinesiska statstelevisionen.

PETER ENGLUND

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.