Låt er inte luras av SD:s fejkade drev mot SVT

De piskar själva fram de upprörda åsikter de kräver att public service ska stå till svars för

Av: Martin Aagård

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson under ett möte i Norge.
Foto: Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson under ett möte i Norge.

Igår tog Sverigedemokraterna ett stort steg i sin mångåriga kamp mot public service.

De begärde att cheferna för SVT och SR skulle kallas in till kulturutskottet för att ställas till svars för två enskilda inslag.

Partiets kulturpolitiske talesperson Aron Emilsson menade att många hade reagerat på dem, ”inte minst i sociala medier”, och ansåg att Public service numera ”inte klarar av sitt uppdrag”.

Dels var de kritiska mot Rebecca och Fiona i P3. Två popartister vars blotta existens är en motkraft till SD:s idéer om att svenskarna ska tvingas på ”folklig” kultur och traditioner de aldrig hört talas om. Exakt vad deras brott bestod i hade SD inte specificerat. Kanske vill partiet bara förbjuda globaliserad housemusik som spelas anywhere.

Jag säger inte att alla är rimliga, men just vidden kan bara en sverigedemokrat klaga på


Dels handlade det om en intervju i SVT Morgonstudion som de menade gav ett ensidigt perspektiv på debatten om ungdomsrån. Läraren och socialarbetaren Sascha Abdelnabi hade berättat vad han tror är problemet i våra förorter och gav en annan bild än den som dominerar medierapporteringen.

Men ville man höra det andra perspektivet behövde man inte vänta längre till söndagens Agenda där en före detta polis under en studiointervju med Anders Holmberg hävdade att ungdomskriminaliteten har ”en tydlig etnisk aspekt” och att vi inom en snar framtid får se etniska svenskar starta medborgargarden. Bevismaterialet var bland annat Katarina Gunnarssons reportage i Sveriges Radio.

Ungefär där har vi spännvidden på de åsikter som ryms i Public Service idag.

Jag säger inte att alla är rimliga, men just vidden kan bara en sverigedemokrat klaga på.

Och kan man tänka sig, lustigt nog är det bara sverigedemokrater som klagat.


För den ”kritik i sociala medier” Emilsson hänvisar till börjar runt niotiden på torsdag morgon med att SD:s vice ordförande Henrik Vinge twittrar kritiskt om inslaget. Sedan klipper den sparkade (och numera högerextremt radikaliserade) Sverigedemokraten Christoffer Dulny ihop ett missvisande klipp. Vid lunch har Breiviks favoritbloggare Fjordman nappat på betet.

SD driver alltså fram det knappt existerande sociala medier-drevet alldeles själva. Och kräver sedan att de ansvariga cheferna ställs till svars inför riksdagen.

Låt er inte luras av denna teater.

Det gjorde inte kulturutskottet heller.

Förslaget röstades ner, men det här är ändå det första konkreta beviset på att SD har exakt samma instinkter som sina systerpartier i Polen och Ungern. Mattias Karlssons snack om kulturkrig mot institutionerna håller på att bli verklighet.


Enligt Sverigedemokratin ska riksdagen högst konkret kunna påverka och kontrollera innehållet i våra gemensamma medier. Och därmed vill de upprätta en sorts gräddfil för sig själva och andra politiker. De vill slippa använda det medieetiska system vanligt folk är hänvisade till – att anmäla inslag till Granskningsnämnden.

Men i väntan på att de ska få styra svenskarnas världsbild från riksdagens utskottsrum lyckas de uppnå ett annat av sina mål: att göra enskilda journalister obekväma och i slutändan idka självcensur.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.