Hets mot folkgrupp kan inte skämtas bort

Nazistorgan fälld i domstol

Skoja inte med rätten.

I december 2012 granskade Aftonbladet Kultur några av de högerradikala och högerextrema propagandasajterna på nätet. Vi hittade en lång rad misstänkta brott: hets mot folkgrupp, förtal, uppvigling.

Det tog sin tid. Men nu har granskningen fått effekt.

Som en direkt följd av Aftonbladets artiklar anmälde föreningen Juridikfronten tidningen Realisten, organ för nazistiska Svenskarnas Parti. Och på nio av tio punkter fällde i måndags Stockholms tingsrätt tidningens ansvarige utgivare för hets mot folkgrupp.

Domen ger en lika skrämmande som god inblick i den nazistiska idévärlden. Här kallas somalier för ohyra och romer för parasiter, invandrare ska sprejas med DDT, homosexuella sjukförklaras och afrikaner påstås ha låg intelligens.

Allt, konstaterar rätten, klart brottsligt.

I flera fall försöker utgivaren försvara sig med att syftet inte varit att missakta någon folkgrupp, utan att skämta. Ett exempel är att man publicerat texten till en visa, där det heter att ”Negrer är som lata bönder/ Sover hela da’n och så lever de på bidrag, på bidrag”. Här har skribenten till och med uttryckligen skrivit att det handlar om humor.

Vilket väl mest säger något om halten på våra ariska hjältars skämt.

Men det köper inte rätten, klarsynt nog. Hetsar man så hetsar man. Det duger inte att gömma sig bakom att det bara är på skoj.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.