Stämning sätter yttrandefriheten på spel

Bredbandsbolaget tar strid mot stora tv- och filmjättar

Förra veckan inleddes en historisk rättegång.

En allians av filmbolag, musikbolag och upphovsrättsorganisationer har stämt nätleverantören Bredbandsbolaget med kravet att de blockerar nedladdningssidorna Pirate Bay och Swefilmer. I torsdags var det muntlig förberedelse och en dom, som då skulle bli den första i sitt slag i Sverige, väntas tidigast i oktober.

Upphovsrättsinnehavarna stödjer sig på en paragraf som förbjuder att ”medverka till” upphovsrättsbrott. Bredbandsbolaget å sin sida menar att ”de som tillhandhåller internets infrastruktur inte ska hållas ansvariga för innehållet… likaväl som posten inte ska lägga sig i vad folk skriver i brev”.

En fällande dom skulle bryta principen om ett neutralt nät och i förlängningen få stora konsekvenser. Bredbandsbolaget har valt att ta strid, men i framtiden är risken stor att nätoperatörer hellre tar den enkla vägen och stänger av en kontroversiell sida än att engagera sig i en rättsprocess mot penningstarka motståndare. Yttrandefrihet kan bli en fråga för slutna förhandlingar mellan storföretags jurister.

Bakom kravet står inte endast internationella jättar som Sony och Warner utan också Svensk Filmindustri och, via Film- och tv-branschens samarbetskommitté, även SVT. Det är alltså delvis våra licenspengar som finansierar den kontroversiella stämningen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.