En vinst för flyktingrörelsen

Petter Larsson om Anders Danielssons avgång från Migrationsverket

Anders Danielsson, avgående generaldirektör för Migrationsverket.

”Om vi teoretiskt skulle få en invandringspolitik som inte överensstämmer med min värdegrund, då har jag bara ett val och det är lämna jobbet.”

Så sa Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson när Dagens Nyheter intervjuade honom den 10 oktober förra året.

En dryg månad senare la regeringen om migrationspolitiken totalt, beslut som sedan klubbades i juni i år.

Nu gör Danielsson verklighet av sina ord och avgår. Det måste förstås som en protest.

När han tillträdde 2012 ärvde han en generös invandringspolitik. Han försvarade den med näbbar och klor. Under förra årets flyktingkris varnade han gång på gång för kapplöpningen mot botten och underströk att vi visst har råd att ta emot flyktingar. Så sent som i somras ironiserade han över den politiska paniken, när han i Almedalen bad dem i publiken som på något sätt fått det sämre av den generösa flyktingpolitiken att räcka upp handen. Vilket så klart ingen gjorde.

Att han nu inte vill administrera ett skitsystem som explicit syftar till att lägga Sverige på sämsta möjliga europeiska nivå är värt all respekt.

Det faktum att Danielsson blir chef för Röda Korset understryker att det är i mänskliga rättigheter han bottnar.

Det är en förlust att det solidariska Sverige nu förlorar en röst som verkat inom systemet, men en vinst för flyktingrörelsen. Jag kan inte tänka mig annat än att Danielsson från sin nya plattform nu kommer att förvandlas till den flyktingfientliga asylpolitikens fränaste kritiker.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.