Jag har både kul och tjänar massa pengar

Caitlin Moran är inte rädd för att prata om tabun som onani, droger och abort

Caitlin Moran har gjort enorm succé med sina hejdlösa feministiska böcker.

– Det är fantastiskt att en 39-årig tvåbarnsmamma behandlas som en rockstjärna, säger hon.

Den brittiska journalisten och författaren Caitlin Moran är i Stockholm för att prata om sin nya bok. Denna överenergiska kvinna kan få vem som helst att känna sig som en sengångare. Hon kramas, skrattar och sprutar ur sig anekdoter. Och avslöjar att hon har ungefär sex karriärer på gång (böcker, filmer, tv-serie med mera).

– Jag pratar gärna om att jag både har kul och tjänar en massa pengar. Jag vill visa andra från arbetarklassen att det går att lyckas även om oddsen är emot en. Och jag kompromissar aldrig, det är jag stolt över.

Hon hänvisar just till den trångbodda, fattiga uppväxten när det gäller att hon pratar så extremt fort:

– Med sju syskon måste man prata snabbt för att hinna säga något. Det var lika viktigt som att inte lämna en korv obevakad på tallriken ens en halv minut.

Tar från egna erfarenheter

Caitlin Moran slog igenom på allvar med den feministiska debattboken ”Konsten att vara kvinna” 2011. Den nya boken ”Konsten att skapa en tjej” är en roman som bygger på hennes egen tonårstid. Som 16-åring flyttade hon till London och började som musikjournalist, precis som bokens Johanna.

– I grunden är hon lik mig - en fet tjej från Wolverhampton som skaffar en konstig klädstil, jobbar hårt och har en massa sex. Men jag har också fantiserat och tagit en del från kompisars erfarenheter.

Unik hjältinna

– I de flesta skildringar om unga tjejer så är de först fula, överviktiga och ensamma. Sedan förändras de och blir söta, mer normala och får en pojkvän. Fuck that! Jag trodde att jag skulle dö som oskuld för att jag var tjock, men det går faktiskt att bara vara sig själv och ändå bli lycklig.

Den nya boken är riktad till både unga och vuxna, och hon vill få fram en annorlunda hjältinna.

– Jag skriver om en tjej som inte­ är besatt av att bli vacker, utan av att jobba, vara kreativ och förändra världen. Hon skapar sina egna äventyr och är drivande i sitt eget liv.

Caitlin Moran har väckt starka känslor genom att ta upp olika tabun. Hon har berättat om en abort, om när hon upptäckte onani och när hon tog droger. I ”Konsten att skapa en tjej” finns många fyllor och ett par minst sagt annorlunda sexscener.

”Sjukt att män känner så”

– Att lyfta upp svåra ämnen på agendan - med humor - är det viktigaste jag gör. 14-åriga flickor har själva svårt att driva diskussioner om till exempel abort, då kan jag göra det åt dem. Det är ett privilegium, jag älskar det! När någon ung kvinna kramar om mig och säger ”Du har förändrat mitt liv”, då blir jag lycklig.

Caitlin Moran har två döttrar, 11 och 13 år, som hon inte tror vill läsa hennes böcker för att de skulle tycka att hon är snuskig. Och en make som hon ständigt hyllar för sitt förstånd och lugn.

Hur tar din man det faktum att du är den mest framgångsrika i familjen?

– Han har fått frågan ”Känns det jobbigt att din fru tjänar mer pengar än du?” Det är så sjukt att en del män kan känna så. Är det ett problem att frun drar in miljoner och betalar fantastiska semestrar? Knappast. Min man är min halva, en briljant, jämställd person.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.