Reporter omplacerad efter kritiska artiklar

Skandal på tidningen Norra Skåne: Politiker hotade chefredaktören

Vad är massmediernas uppgift i samhället? Enligt Pär Palmgren (M), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, ingår det i varje fall för lokaltidningen ett ”ansvar att förmedla en positiv bild av Hässleholms kommun”. Så uttryckte han sig i ett mejl som gick till tidningen Norra Skånes redaktion men också till dess styrelseordförande, centerpolitikern ­Håkan Mattson.

Bakgrunden är en serie kritiska artiklar om bland annat kommunens fastighetsaffärer och vad som sedan skett, dokumenterat bland annat i inspelningar som kunde höras i programmet Medierna, är att Mattson hotat chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk med avsked om hon inte gjorde sig av med den mest aktiva grävaren, Berit Önell. Hon omplacerades efter femton år som kommunreporter. Ett antal mejl mellan huvudpersonerna har oförklarligt raderats i kommunens system.

Det har säkert varit lätt för Mattsson att sympatisera med Hässleholmspolitikerna. Som kommunalråd i Ystad drabbades han själv av irriterande granskningar av bland annat en hemlig lyxrenovering i stadshuset.

Men affären väcker också mer grundläggande frågor. Medierna förutsätts fylla en demokratisk uppgift, samtidigt som egentliga garantier för det saknas. Inget hindrar ägare att sparka en olydig chefredaktör, hur mycket hen än har publicistiska principer på sin sida. Skandalen på Norra Skåne kan vara exempel på en sorts konflikter som vi kommer att få se mer av när krisen skärper villkoren i branschen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.