Sökes: Chef för en lögn

Inget jobb för samvetsgrann generaldirektör - Bermudez-Svankvist var därför ett logiskt val

Sparkade generaldirektören Angeles Bermudez-Svankvist.

DEBATT Hur blev en person som Angeles Bermudez-Svankvist chef på en av Sveriges viktigaste myndigheter? Tja, hon uppges ha sökt jobbet efter att ha sett jobbeskrivningen i en annons. Frågan är hur uppriktig den var? Så här borde den i alla fall ha sett ut:

”Vi har en arbetslöshet i landet som inte får tillåtas att sjunka under runt 6 procent, enligt doktrinen om “naturlig arbetslöshetsnivå”. Det måste alltid finnas många arbetssökande som konkurrerar om varje jobb. Det är din uppgift, som generaldirektör, att få folk att glömma det och tro att det är upp till varje enskild arbetslös att lösa problemet genom att söka jobb hårdare.

Som general­direktör kommer du att få ansvar för en rad aktiviteter och åtgärder som alla har de gemensamt att de ska göra livet värre för de arbets­lösa; att placeras i dem ska utgöra ett ’hot’ som en AMS-utredare formulerat saken, ’konfiskera de arbetslösas tid’ som det heter i långtidsutredningen. Samtidigt ska du utåt hävda motsatsen: att systemet är till för de arbetslösas skull. Du ska ignorera en lång rad studier som visar att effekterna är obefintliga eller negativa.”

Ungefär så.

Många har påpekat att raden av skandaler runt Bermudez-Svankvist också är sittande regerings ansvar. Men problemet går tillbaka på den politik som drivits sedan mer än tjugo år tillbaka, som inte heller socialdemokraterna har några större ambitioner att ändra på. Mer än kanske någon annan myndighet har AF inom den politikens ramar fått ett uppdrag som skiljer sig från det officiella.

Sparkade arbetsförmedlaren Jan Malmsten konstaterar i boken Dömda (2009) att den som vill göra karriär inom AF ska entusiastiskt omfatta varje nytt påbud uppifrån. Den som ställer kritiska frågor blir omöjlig - eftersom det inte finns några bra svar på frågorna. När arbetet går ut på att administrera en lögn, passar det inte med en samvetsgrann chef. Då blir det snarast logiskt att i stället utse någon som Bermudez-Svankvist.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.