Hon hotas medan han får stöd och respekt

Den som vittnar om sexualbrott drabbas av avgrundshatet

Sara Skyttedal och Johan Ingerö

"Du är i behov av medicin! Jävla pajas du är. Du måste vara psykiskt sjuk? Din fula äckliga lögnare gräv en grop."

 

"Stå på dig. Starkt och modigt av dig att berätta. Bra och starkt att du delar. Sköt om dig."

 

De förra kommentarerna står att finna under Sara Skyttedals twitterinlägg, de senare under Johan Ingerös.

Hon får hot, diagnoser och könsord. Han får respekt, stöd och värme.

Det är något mycket märkligt som sker, när den som berättar om ett sexualbrott drabbas av ett avgrundshat, medan den som sägs ha begått det får mer kärlek än någonsin. Tycker människor att sexuellt ofredande är något bra?

Jag tvivlar på det – den man som skriver sådana kommentarer skulle förmodligen inte tycka det är någon bagatell om han själv eller hans flickvän blev utsatt.

Snarare handlar det om vad forskaren Jenny Westerstrand benämnt sexualbrottets omvända logik: ju allvarligare samhället tycker att brottet är, desto allvarligare blir det att anklaga någon för det.

 

I takt med att medvetenheten om sexualbrott ökat har priset för att berätta om dem således ökat än mer. Maria-Pia Boëthius och Susanne Brögger beskrev båda på sjuttiotalet hur kvinnor som vittnade om övergrepp och ofredanden blev bortviftade: haha, det där var väl inget, du ska vara glad att någon ville ha dig. Man tvivlade inte på att det hade hänt, mannen kunde till och med vara stolt över det, man tyckte bara inte att det var något allvarligt.

50 år senare är sexualbrott inget skämt, det är blodigt allvar. Det har dock inte lett till nämnvärt fler domar eller hårdare straff. Däremot anses den kvinna som vittnar om det utsätta en man för en anklagelse med så stora konsekvenser för honom, att det är mot henne ilskan riktas: hur vågar du anklaga en så bra man för något så avskyvärt? För att våldta eller tafsa – det är något bara riktigt onda människor ägnar sig åt. Alltså kan han inte ha gjort det, eftersom han är en bra person. Alltså ljuger hon - och då är hon en dålig person.

Så kan vi kombinera ett avståndstagande från övergrepp i teorin, med en acceptans i praktiken.

 

 

På fredagen meddelade polisen att ingen förundersökning inleds mot Johan Ingerö.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.