Diskriminering som tar priset

Ingen Kristallen-nominering för tvåkönade programledarpar

Erik och Lotta.

På fredag delas det stora tv-priset Kristallen ut. Erik Haag är nominerad i kategorin ”Årets manliga programledare” för det smått hyllade programmet Historieätarna, som han gjorde ihop med Lotta Lundgren.

Andra nominerade i samma kategori är Erik & Mackan och Filip & Fredrik. De nomineras i par, oskiljaktiga duos.

Lotta Lundgren finns inte med bland de nominerade, det finns helt enkelt ingen plats för tvåkönade kombos. Beteendet att killar myser ihop sig med killar blir tydligt belönat eftersom det finns en duo-klausul som bara gäller mansseparatistiskt.

Jag tror inte att alla i juryn tycker att Erik Haag är en mycket starkare lysande stjärna än Lotta Lundgren. Jag tror dessutom att det en gång i tiden funnits en diskussion om hur svårt det kan vara att sära på ett programledarpar, att det är därför Erik&Mackan och Filip&Fredrik alltid nomineras ihop. Förmodligen finns det till och med någon ansvarig som tycker att det är olyckligt att det tvingas bli så här.

Men här är nyckeln: det är varken en olycka eller ett tvång. Det är helt upp till de ansvariga att tycka att ett system som faller samman när kvinnor tar plats är ett skitsystem och måste skrotas. Och det är helt upp till Erik Haag att tycka att det skulle vara så oförskämt av honom att ta emot priset ensam, att han avsäger sig priset om han vinner.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.