SVT Opinion måste granska sig själva

Problemet är större än en programledares okunskap

Menar du att det är underläget som gör att det är okej, så om Ann skulle skapa en separatistisk organisation som heter Ku Klux Klan bara för vita. Är det då fel för att det är någon form av överläge?”

Olle Palmlöfs fråga i SVT Opinion till Araia Ghirmai Sebhatu har färdats kors och tvärs i sociala medier över helgen. Nu har alla sett det korta klippet, särskilt avslutningen, också Palmlöf: ”Och ni vill inte lyncha vita människor?”

Att jämföra separatistiskt fika med en av de mest ökända rasistiska organisationerna tyder på häpnadsväckande okunskap. Och det är så tidstypiskt. Det är överdrifter och förvanskningar som håller debatter levande.

När SVT Debatt, detta misslyckade lilla sorgebarn, förvandlades till SVT Opinion utlovades större seriositet, längre samtal, mindre av skrik och skrän. Det har vi inte fått. I stället ser vi ett program som försöker skapa ett upprörande debattämne av att afrikansvenskar dricker kaffe tillsammans, och vill utbyta erfarenheter utan inblandning av vita.

Frustrationen över en debatt som om och om igen går överstyr och fiskar i allt grumligare rasistvatten har resulterat i att namn nu samlas för att förmå SVT att flytta på Olle Palmlöf. Jag kan verkligen förstå det. Men det är helt fel fokus. När det till slut framgått att den infama frågan fanns med i planeringsstadiet är det inte längre en illa påläst programledare utan analysförmåga som borde vara mål för kritiken. Detta är något som hela redaktionen och främst dess chef måste ta ansvar för.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln