Bolag tillåts utse myndigheter

”Modellstads”-lag godkänd i Honduras - ett av världens mest odemokratiska och mordtäta länder

Ett av ultraliberalen Ayn Rands verk är Kapitalismen – det okända idealet (1966). Bokens budskap har återkommit hos många av hennes meningsfränder sedan dess: alla vår tids ekonomiska, sociala och ekologiska kriser beror på att vi hittills aldrig fått se riktig kapitalism i aktion.

Tja, snart kan väntan vara över. Randanhängarna i tankesmedjan Freedom Lights Our World har nämligen efter många år fått ett land att nappa på en av dess mest omhuldade idéer: ”modellstäder”. En investerare köper sig rätten att utse lokala myndigheter och stifta alla lagar, funktioner som är allt för viktiga för att lämna över till demokratiskt valda församlingar. Det är Honduras, vars regering själv utsetts i ett inte allt för demokratiskt val, som nu i våras till slut klubbade en ”modellstads”-lag. Den första intresserade investeraren är just ett företag, MGK, startat av ledande nordamerikanska ultraliberaler ur och de utlovar ”starkt skydd för äganderätten”.

Landets största dagstidning El Heraldo har avslöjat att MGK ljugit om sina meriter, och småbönder som ifrågasatt markförsäljningens laglighet har blivit mördade, som de ofta blir i Honduras. Men efter att nyliberalismen kraschat på global skala, har dess trognaste anhängare alltså hittat ett av världens mest korrupta, odemokratiska och våldsamma (världens högsta mordfrekvens) hörn som låter dem förverkliga Ayn Rands gamla dröm om ett purkapitalistiskt mönstersamhälle.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.