LG Lundberg - virtuos målare och bildfilosof

Ambitiös utställning på Rönnells antikvariat

LG Lundberg, ”Eat your animal crackers”.

KONST En av senare års mest minnesvärda utställningar var LG Lundberg på Galleri Flach. Vad som såg ut som en retrospektiv, visade sig vara nyproducerade verk som återvände till platser och motiv ur det förflutna: trapphuset på väg till ateljén, staffliet med den omålade duken. Bilder av livet i dess frånvaro. Metoden är typisk för Lundberg som ofta har arbetat med upprepningar, och serier av bilder. Mest välbekant, naturligtvis, de otaliga varianter av stängsel mot svart bakgrund som han målade mellan 1973 och 1979.

Utställningen på Rönnells, med ambitiös och vacker katalog, tar fasta på Lundbergs tidiga måleri, från Brevet från Sverige (1968) med kälkborgare slukandes smörgåstårta framför stads­huset, till mer introverta bilder av sjukhusskärmar från tidigt 70-tal. Lundberg började i reklambranschen, och de tidiga verken beskrivs ofta som popkonst, men med en europeisk doft som för tankarna till fransmannen Martial Raysse, eller den kapitalistiska realismen hos tyskar som Gerhard Richter och Sigmar Polke. Likt dem är han både virtuos målare och bildfilosof i samma kropp.

Egentligen borde Lundberg visas i helfigur på något av våra större museer. Men detsamma kan sägas om många av de konstnärer som Rönnells lyft fram genom åren, som Åke Hodell och Elis ­Eriksson. Att Rönnells är en av Stockholms mest uppskattade kulturinstitutioner är väl bekant, men genom arbetet med att bevara minnet av 60- och 70-talens experimentella konstliv, är man också en av våra viktigaste konstinstitutioner.

Just nu gästas antikvariatet dessutom av den internationella konstbokhandeln- och distributören Motto, vars publikationer kan inhandlas på plats. Gå dit, ­titta, handla, stöd.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.