Topplön till islamofob USA-reporter

Att bli avskedad av NPR är tydligen en merit i Fox ögon

När Juan Williams flyger blir han nervös av folk i muslimska kläder. Juan Williams berättade det här i tv-programmet The O’Reilly Factor förra måndagen, och det hade inte varit någon större sak, om det inte var för att Williams var reporter på NPR.

NPR organiserar, producerar och distribuerar den enda någorlunda reklamfria radion i USA. De har ett, visserligen minimalt, statligt ekonomiskt stöd, och är en ventil för den amerikaner som är skeptiska mot den alltmer högervridna medierapporteringen i övrigt. I onsdags gick NPR ut och tackade William för lång och trogen tjänst, då hans åsikter om muslimer inte överensstämmer med NPR:s värderingar – de skulle underminera förtroendet för honom som nyhetsanalytiker.

The O’Reilly Factor sänds på den högerorienterade kanalen Fox, och det tog inte ens ett dygn innan det blev klart att Juan Williams kontrakterats av Fox News med en årslön som enligt ryktet uppgår till runt 2 miljoner dollar. Föga förvånande använder Fox News Channels chef Roger Ailes yttrandefriheten som argument, en yttrandefrihet som ”försvaras dagligen av Fox News”.

Nu väntar vi bara på att CNN:s Rick Sanchez, som tidigare i höstas sparkades efter antisemitiska uttalanden, också får krypa in i Fox trygga famn.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.