Censur blir din grav, Google

Kontroversiellt raderande av sökjätten

DEBATT Om du på sistone googlat ett namn, eller något som påminner om ett namn på en europeisk Google-sajt så kan det dyka upp en textrad som lyder Vissa resultat kan ha tagits bort i enlighet med dataskyddslagstiftningen i Europa.

Det betyder att du inte längre kan vara säker på att få upp alla länkar som handlar om den här personen.

Anledningen är ett beslut i Europadomstolen som kallas ”Right to be forgotten” (rätten att glömmas). Mario Costeja González från A Coruña stämde spanska Google för att det dök upp en 16 år gammal nyhetsnotis om att hans hus skulle säljas på exekutiv auktion när man sökte på hans namn. Historien var enligt honom ”utagerad” och borde därför döljas. I år fick han rätt.

Beslutet innebär att alla europeer nu har rätt att kräva att länkar till deras namn inte visas av sökmotorn. Google har upprättat ett formulär där man kan ansöka och hittills har 70 000 personer begärt att få länkar borttagna. Besluten fattas av en expertpanel.

Det är så klart kontroversiellt.

Flera tidningar har redan fått se sina artiklar försvinna från Googles sökningar. Brittiska Guardian har hittills fått sex artiklar borttagna. Bland annat om den skotske Premier league-domaren Dougie McDonald som tvingades avgå efter en felaktig straff, men även en text om ett företag vars anställda gjorde konst med Post-it-lappar. Tidningen befarar att pr-företag nu kommer att använda lagen till att hjälpa förmögna personer och företag att ”städa upp” deras rykte på nätet.

BBC rapporterar att en dömd pedofil, en politiker som försöker bli omvald och en läkare som fått negativa omdömen av sina patienter ansökt om att få länkar till nyhetsartiklar borttagna.

Länkarna finns fortfarande att hitta via den amerikanska varianten av Google - varför alla nätanvändare framöver varmt rekommenderas att skippa till exempel Google.se.

Men beslutet öppnar dörren till en helt svindlande fråga - vem ska egentligen bestämma över vad som går att hitta på internet?

Det finns anledning för massmedier att protestera mot Googles släpphänta syn på det fria ordet, sajtens ansvar är tungt eftersom den i dag har nästan allenarådande makt över sökningar på nätet.

Men i långa loppet gräver Google sin egen grav om man fortsätter så här.

Om det blir en sajt där det inte finns mer kontroversiellt innehåll än vad folk själva lägger upp på Facebook är den helt meningslös.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln