En nykter blick på ett skumögt samhälle

Sara Stridsberg blir svenska akademiens yngsta ledamot

Sara Stridsberg (född 1972) valdes idag till stol nummer 13 i svenska akademien.

Svenska Akademien är och ska vara en arbetande akademi.

Så kommenterade en gång någon av ledamöterna diskussionerna kring invalet av nya ledamöter. Att välja en nobelpristagare var i jämförelse enkelt. Kandidatlistan är lång, det valet sker varje år. En ledamot, däremot, väljs på livstid och ska dessutom tillföra kompetens.

Sara Stridsbergs litterära karriär jämförelsevis kort. Efter att ha medverkat i tidskriften Bang debuterade hon med romanen Happy Sally 2004, som har följts av en rad uppmärksammade romaner; Drömfakulteten, Darling River och Beckomberga – ode till min familj. Hennes dramatiska verklista omfattar Valerie Solanas ska bli president i Amerika, Medealand, Dissekering av ett snöfall, Konsten att falla och Beckomberga.

Stridsberg utgår gärna från det dokumentära i sin undersökning av gränsöverskridande kvinnor som ofta levt sina liv i marginalen. Hennes vitala prosa, liksom den utmejslade dramatiken, karakteriseras av en saklighet, en nykter blick på ett samhälle som när det betraktar sig självt ter sig alltför skumögt.

Stridsberg är lika mycket romanförfattare som dramatiker, hennes känsla för de olika uttrycksformerna är tydligt i Beckomberga, där både romanen och pjäsen må använda sig av samma material, men där dramat alls inte är en bearbetning eller adaption, utan ett eget verk som tydligt skiljer sig från romanen. Litteraturhistoriskt är dramatiker oftare poeter än romanförfattare och bland akademiens ledamöter behärskar både Kristina Lugn och Katarina Frostenson, liksom tidigare Lars Forssell, detta slags dubbla konstnärskap.

Stridsberg har signerat några översättningar och mottagit en lång rad priser, bland annat Nordiska Rådets pris 2007 och året innan Aftonbladets litteraturpris. Vad som sällan uppmärksammas är svenska författares framgångar utomlands, det svenska medielandskapet har numera inte plats eller intresse för vad som händer med svenska konstnärer utanför våra gränser. Stridsberg har blivit översatt till en rad språk, Drömfakulteten kan läsas på åtminstone åtta olika språk och några av hennes pjäser har även fått spridning på scener i Polen, Norge, Brasilien och Frankrike. Det lär bli fler nu.

Sara Stridsberg blir så akademiens yngsta ledamot. Hon ersatte dess äldsta, Gunnel Vallquist, på stol nr 13. Finns det vittrare kandidater, 'bättre' färfattare? Säkert. Kommer Stridsberg, därtill utbildad jurist, att sätta sin prägel på akademien? Rimligen.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln