”Det är snudd på brottsligt smaklöst”

Frågan är om vaccinationskritikerna tittat i någon barnbok efter Pelle Snusk

Av: Petter Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Enligt ”Hälsa för barn” ser vårt immunförsvar ut som en blandning av John McEnroe och ett otäckt penntroll.
Enligt ”Hälsa för barn” ser vårt immunförsvar ut som en blandning av John McEnroe och ett otäckt penntroll.

”Förr i tiden fick nästan alla barn de sjukdomarna. Det var naturligt. Sjukdomarna var som ett träningsläger för mig.”

Man kan knappast anklaga författaren Stefan Whilde för opportunism.

I ett läge när hela Helsingborg stryker med i mässlingen varje år, eller i alla fall drygt 100 000 människor världen över, enligt WHO, passar han på att ge ut en vaccinationskritisk bilderbok, med titeln Hälsa för barn (Recito förlag).

Här är det vårt immunförsvar som har huvudrollen, och av Louise Nockys illustrationer framgår att det är av hankön och ser ut som tennispelaren John McEnroe, om man tänker sig denne som ett otäckt litet penntroll.

Sur som fan är han också. Han skäller kanske inte på domaren, men väl på det dumma sjukhuset som han anser hålla på med dopning: ”I dag ger man vaccin mot mässling, röda hund och vattkoppor … och då får jag ju inte träna mig stark lika mycket … vilket ju är synd”.

Att kleta in sig i kokosolja och kollodialt silver mot solsveda går tydligen bra


Nej, det låter ju inte så sportmannamässigt, men nog borde huvudpersonen betänka det faktum att människor, unga som gamla, dör på grund av hans träningsiver.

Och att kleta in sig i kokosolja och kollodialt silver mot solsveda går tydligen bra: ”naturliga homeopatmediciner gör mig inte trött som många av sjukhusets mediciner gör. I stället blir jag så där stark och modig som efter en förkylning eller efter feber.”

Det är förstås inte kriminellt att sprida vilseledande information eller homeopatreklam, men i alla fall snudd på brottsligt att förpacka den så smaklöst. Hälsa för barn kan vara årets fulaste och mest valhänta bilderbok, och frågan är om Whilde och Nockey över huvudtaget tittat i någon sådan hitom Pelle Snusk.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.