Mehmet Kaplans avgång måste få konsekvenser

Martin Aagård Det är dags att agera

Ur en aspekt har Mehmet Kaplans förklaringar varit rimliga.

Om han nu fraterniserat med två turkiska extremiströrelser som är varandras motståndare (Grå vargarna och Milli Görus), vilken är det egentligen han anklagas för att gynna?

Frågan är fortfarande obesvarad.

Det kan till och med finnas goda skäl för en politiker att träffa extremister. Jag skulle vilja säga att politiker bör träffa extremister, av samma skäl som journalister bör göra det. En minister som har insikt i hur dagens farligaste antidemokratiska rörelser fungerar kan göra betydligt mer för att stoppa dem än den som bara är fullproppad av högstämd retorik.

Men Kaplans förklaringar har halkat runt, varit vaga och bytt fot.

Endast hans kolleger i regeringen känner till hans verkliga bevekelsegrunder för mötena. Att han i dag fick foten är beviset på att ursäkterna inte höll i längden.

Avgörande var så klart hans uttalande om Israel och nazismen.

En jämförelse som inte bara är djupt historiskt okunnig. Genom att vända nazismen, vars uttalade politiska mål var att utrota alla Europas judar, mot den judiska staten, gör han sig skyldig till en allvarlig kränkning. En kränkning som ständigt används av antisemiter. Och då spelar det ingen roll att Kaplan bedyrar att han inte är antisemit och tar avstånd från alla former av extremism.

Kaplans avgång måste få konsekvenser.

Det är bra att regeringen visar var gränsen går: Är du otydlig kring frågor om demokrati och rasism så kan inte den svenska staten betro dig med några framstående uppdrag. Om du försöker förringa Förintelsen och relativisera rasism måste du gå.

Tredje högsta chef för svensk demokrati är en man som heter Björn Söder.

Han har i egenskap av politiker umgåtts med en medlem i Waffen-SS, Frans Schönhuber, vilket finns dokumenterat.

Vi pratar här om den organisation som är direkt ansvarig för utrotandet av sex miljoner judar i Europa.

Jag upprepar: Direkt ansvarig för Förintelsen. Leder arbetet i Sveriges riksdag. Efter Kaplans avgång är det verkligen läge att agera mot denna spya på den svenska demokratin.

Vi kanske inte kan förvänta oss något stöd från Fredrick Federley, Fredrik Malm och Niklas Svensson i den här frågan. Det vita etablissemang som drevat mot Kaplan kommer aldrig att skriva debattartiklar och indignerade twitterutrop mot Söder. De anser honom säkert vara olämplig, men de kommer aldrig att bli upprörda på riktigt.

Jag önskar att jag förstod varför.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln