Stökig midsommar med misshandel och fylleslag

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-22

Ett mordförsök och flera våldtäkter men hanterbart för polisen

Som brukligt blandades trivsamt midsommarfirande med fylla och bråk.

Polis runt om i landet rapporterar om flera våldtäkter, ett mordförsök och grova misshandlar. På de flesta orter var dock natten förhållandevis lugn.

Från den populära midsommarorten Öland rapporterar polisen om ett 20-tal omhändertagna och tio gripna. Tre kvinnor, 15, 20 och 26 år, uppgav att de blivit våldtagna i centrala Borgholm. I det ett fall misstänker polisen att kvinnan blivit drogad.

I Norrfällsviken utanför Kramfors samlades 5 000 människor och det var mycket bråkigt, uppger polisen, med ett antal misshandelsfall. Polisen var tvungen att kalla in extra resurser för att hålla ordning.

- Men det har inte varit några trafikolyckor, mord eller våldtäkter och då får man vara ganska nöjd, säger Mats Anrep, länsvakthavande befäl i Sundsvall.

Misshandel och bråk i Skåne

I den skånska midsommarnatten greps 15 personer och 29 omhändertogs. 105 fall av bråk och misshandel rapporterades. I Ramlösa knivskars en 24-årig man i ett slagsmål strax före midnatt. Han fördes till sjukhus med en punkterad lunga, men skadorna betecknas inte som livshotande. Polisen har inga spår efter de skyldiga.

En ungdomscamping utanför Halmstad hade samlat 3 000 ungdomar varav de flesta enligt polisen var ordentligt berusade.

På Sibbarps camping i Skåne knivskars en man allvarligt på midsommarkvällen när han kom i bråk med en annan man. Den skadade fördes till sjukhuset och under lördagen bedömde läkarna hans tillstånd som stabilt.

Förövaren greps på plats i Sibbarp strax efter dådet och anhölls under kvällen misstänkt för grov misshandel.

I Falsterbo jagade ett gäng nazister en mörkhyad ung man som dock lyckades fly undan dem. En i gänget greps, misstänkt för försök till misshandel.

Polisen i Östergötland hade mycket att göra under natten. En 30-årig man greps på midsommarnatten misstänkt för mordförsök efter att allvarligt ha skottskadat en kvinna i en lägenhet i Söderköping. Senare under natten anhölls han som misstänkt för grov misshandel.

Kvinnan träffades i bröstet och vårdades under lördagen på intensivvårdsavdelning. Hennes tillstånd är inte livshotande.

Tre personer greps för grov misshandel och en för våld mot tjänsteman efter ett slagsmål mellan skinnskallar och andra ungdomar vid Nordanskogs camping i Arkösund.

Våldtäkter och skottlossning

Två flickor, 13 och 14 år, anmälde att de blivit våldtagna i närheten av en skola i Hagsätra i södra Stockholm under kvällen.

Södertörnspolisen grep fyra personer efter en skottlossning i Flemingsberg. Tre män anhölls misstänkta för grov misshandel, en kvinna fördes till sjukhus med en skada i handen.

I Åseda utanför Växjö misstänks en man ha våldtagit en kvinna upprepade gånger under midsommarnatten. När kvinnan make upptäckte vad som skett misshandlade han mannen med en golfklubba. Enligt Sveriges Radio Kronoberg sitter det äkta paret nu anhållna misstänkta för misshandeln.

Gotlandspolisen rapporterar om en grov misshandel i centrala Visby under natten. En 20-årig man blev antastad av fem-sex ungdomar. Mannen blev sparkad och slagen i ansiktet och när han låg på marken stampade någon på hans huvud. 20-åringen fördes medvetslös till sjukhuset.

Enligt polisen finns det minst två misstänkta gärningsmän.

Relativt lugnt i Västsverige

Midsommarhelgen i Västsverige var på inget sätt stillsam. Ändå var den jämfört med tidigare år inte så farlig, enligt polisen.

Polisen i Uddevalla letade under lördagen efter en rattfyllerist som kört på och skadat två ungdomar och sedan smitit från olycksplatsen. Ungdomarna fick omfattande men inte livshotande skador.

I Jönköping slog två män en tredje med en ishacka. Den slagne låg på lördagen kvar på sjukhus men skadorna var inte livshotande. De båda som misstänks för att ha misshandlat honom greps senare.

I mellersta och norra Bohuslän, där det var omfattande midsommarfirande i bland annat Strömstad, Lysekil och Sotenäs, togs 64 svårt berusade omhand. Några greps också för rattfylleri och misshandel.

- I Göteborg togs 15 för fylleri, det var som en vanlig helg, säger Bosse Andersson, vakthavande kommissarie.

TT

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln