”Jag skrev nya boken nästan som i ett rus”

Sigge Eklund om romanen, regidebuten och behovet av bekräftelse

”Första dagen på inspelningen … det var nog den lyckligaste dagen i mitt liv”, säger författaren Sigge Eklund som regidebuterar med ”En del av dig” på Netflix nästa år.

Runt en kvarts miljon lyssnar på ”Alex & Sigges podcast” en gång i veckan. Nästa år kommer hans första långfilm på Netflix.

Men nu är Sigge Eklund, 49, också aktuell med sin första roman på nästan ett decennium.

– Jag var kanske inte en så härlig pappa eller make under den tiden. Men jag skrev ”Gruppen” nästan som i ett rus under tre månader, säger han.

Även om det är podden ihop med Alex Schulman som de flesta kanske förknippar Sigge Eklund med, så har han ju skrivit böcker förr.

För tre år sedan kom ”Livets små njutningar” (Brombergs), 46 berättelser om sådant som gör livet värt att leva.

– En klassiker!, säger Sigge och skrattar.

– Sveriges mest hatade bok. Det var en korkad titel av mig. Det var lite Steffo Törnqvist-vibbar på det, punsch och cigarrer, liksom. Boken tolkades som någon sorts skildring av ett privilegierat överklassliv. Den borde ha hetat det jag tänkte från början: ”Låglycka”. Som när man står och tankar bilen vid en motorväg. En fin liten stund för sig själv när man är i balans. Låglycka.

Han har även flera romaner bakom sig. Flera av dem självbiografiska, som ”Det är 1988 och har precis börjat snöa” (2010), om Sigges barndom och också en sorts uppgörelse med hans far.

Pappa Klas Eklund, nu 71 år, är författare och ekonom, som jobbade nära Olof Palme (1927–1986) i kanslihuset under 1980-talet.

Dramatiskt att skriva om pappa

– Det var en dramatisk grej att skriva en roman om sin pappa och sin barndom. Det var någon knut som löstes upp. Pappa var väldigt omtumlad, men i slutändan förde det oss närmare varandra.

Nya ”Gruppen” (Albert Bonniers förlag) är något helt annat. En historia om unga svenska kvinnan Hanna som är praktikant på Pradomuseet i Madrid. Hon träffar en grupp snygga världsvana och rika överklassvenskar och börjar umgås med dem. Men för att hänga med i deras dyra livsstil, hamnar hon i dubbelspel och lögner som får förfärliga konsekvenser.

– Hela boken är en fantasi baserad på en helg mina två söner och jag tillbringade i Madrid våren 2022. Vi råkade träffa ett gäng unga snygga och välklädda svenskar som jobbade på olika departement där. De tog med oss ut och visade oss stan.

– Redan på flygplanet hem skrev jag fyra kapitel, 40 sidor. Idén var så färdig. En tjej som för att få bekräftelse, för att få följa med gruppen till solkusten, måste börja sno från museets arkiv, jag känner mig fortfarande på gott humör av att ha fått den spännande idén.

Hur tänkte du kring huvudpersonerna?

– Det är spännande med jagsvaga personer, som inte är färdiga, som har ett hål i bröstet. Hanna förändras beroende på vem av dem i gruppen hon är med. När hon är med Lea, vill hon vara lika vacker som hon. Med Samuel vill hon vara lika samhällsengagerad. Med Tom vill hon vara konstnär som han. Det är något jag funderat på hela mitt liv, hur vi gör oss till för att få bekräftelse.

Bor i Los Angeles

Sedan fem år tillbaka bor Sigge Eklund med familj i Los Angeles. I ett hus i West Hollywood. Sigge tror att han kanske är den sista generationen som har en romantisk syn på USA, som han erkänner på många sätt är ”ett skitland och värre blir det när Donald Trump blir president igen”.

Han säger att bokskrivandet nog egentligen mest varit något i väntan på det han egentligen vill göra: film.

Och nu har han gjort det. I somras regisserade han dramat ”En del av dig”, om två systrar, med manus av Michaela Hamilton och med Zara Larsson, Felicia Maxime, Edvin Ryding och Ida Engvoll. Kommer på Netflix nästa år.

– Första dagen på inspelningen … det var nog den lyckligaste dagen i mitt liv. Sedan var det som julafton varje dag. Att få jobba ihop med skådespelare, fotograf, scenograf … det var fantastiskt.

Har jobbat med Filip & Fredrik

Även om Sigge Eklund är regidebutant, är han inte helt ovan i yrket. Han har varit inslagsproducent till flera av Filip & Fredriks tv-program. Skrivit manus till filmer och tv-serier som nästan blivit av.

– Filmen är en blandning av coming-of-age-historia och psykologisk thriller. Lillasystern börjar sakta men säkert att börja sminka sig och klä sig som storasystern. Precis som boken handlar det om unga tjejer. Och den är väldigt febrig, jag vill ta strypgrepp på åskådaren.

– Att regissera en film påminner lite om att ha ett nyfött barn. Man borde vara trött, men får i stället något slags adrenalinpåslag när man hela tiden ska fatta otroligt många beslut.

Podden med Alex blev ett avbrott

Under de sommarveckor när filmen spelades in, var det nästan som ett skönt avbrott att spela in poddavsnitt med Alex Schulman. Normalt lägger Sigge ned mer tid på förberedelser inför varje avsnitt.

– Ibland lägger man ned en hel arbetsdag på att tänka … utan att komma på något. Sedan lossnar det en timme innan.

Hur länge ska ni hålla på? Alex Schulman säger i var och varannan intervju att ni ska lägga av?

– Han har sagt det i tio år och här sitter vi fortfarande. Jag tror han säger det för att lätta på trycket inför sig själv, att han har den utvägen.

Är det inte svårt att sluta om man får 75 000 kronor per reklaminslag, som jag läste någonstans …?

– Jag förstår var du vill komma, att vi bara gör det för pengarnas skull. Men jag tror verkligen inte vi skulle göra det om vi inte tyckte det var kul. Det är också ett sätt att hålla igång vårt skrivande, det ger näring till det.

Efter en timme med Sigge Eklund, känns det nog som att det lär komma fler böcker och/eller filmer, långt efter att podden kanske har gått i graven …

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.