Dags att göra arbetaren märkvärdig

Varför finns det inget museum över arbetarrörelsen?

Här ska museet ligga! ABF-huset på Sveavägen i Stockholm

Det är lite sorgligt att arbetarrörelsen saknar ett eget museum om sin historia. Det är dags att ändra på det. Arbetets museum i Norrköping finns sedan 1991, men det är inte samma sak. I Norrköping handlar det om att dokumentera och väcka frågor kring arbete och arbetsliv i allmänhet. Det museum jag efterlyser är den fackliga och politiska arbetarrörelsens. Socialdemokratin har ju varit den ledande politiska kraften under hela 1900-talets historia. Det lär ingen inom borgerligheten kunna ändra på.

Jag vet inte hur det kommit att bli så här. Kanske handlar det om att inte vilja göra sig märkvärdig inför alla kungliga och nationalromantiska monument som finns lite varstans i huvudstaden. Nu är det hursomhelst dags för ett arbetarrörelsens museum för att upplysa nya generationer och inte minst för att visa vilken betydelse rörelsen haft för kulturlivet.


Jag är själv en produkt av rörelsens kulturella ambitioner, när jag i unga år skrev noveller, dikter och mycket annat i fackförbundspressen. Detta i likhet med tidigare generationer under 1920- och -30-talet. Att jag även bidrog med texter i Lantarbetaren fick Ivar Lo-Johansson att vänligen klappa mig på axeln.
Frågan är: var skulle ett sådant museum ligga? Jag tycker det är självklart: i ABF-huset på Sveavägen. Där finns gott om dött utrymme. Själva den historiska utställningsdelen kunde kombineras med utställningar och filmer med arbetartema. Sådana finns ju, som bekant, och även en biograf.


Det är dags att socialdemokratin återupprättar sitt tidigare kulturintresse. Inget ont sagt om den nuvarande kulturministern, men nog längtar man efter hettan hos en Bengt Göransson, som Olof Palme var smart nog att utse till kulturminister. Det är hög tid för ett arbetarrörelsens museum, inte för att själva rörelsen är död utan för att påminna vad som hänt under de senaste hundra åren och mer.

Även syndikalisterna får gärna vara med på ett hörn. Även där, i tidningen Arbetaren, medverkade många av de arbetarförfattare som sedan gått till historien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln