Satirtecknaren – en soldat i skyttegraven

Vet bäst var granaten ska placeras i kriget mot orättvisor

Kichka.

Yttrandefrihet – det är att låta bläcket flöda, inte blodet. Så säger israelen Kichka, en av flera välkända satirtecknare som medverkar i Caricaturistes – Fantassins de la démocratie, en dokumentär visad i Cannes och senast på Stockholms filmfestival.

I filmen visar en rad karikatyrister på vår tids behov av fria illustratörer som lyckats snirkla sig förbi diktaturens censur eller kunnat bortse från upprörda samtal från demokratiskt valda presidenter, läs Sarkozy.

För människor världen över, vissa av dem analfabeter eller inte bemedlade att köpa tidningar, kan ettans illustration tjäna som det enda dagliga nyhetsintaget. Som provocerar en reaktion, men som också underhåller och lindrar i en annars hopplös vardag. Att teckna blir för karikatyristerna ett sätt att uttrycka sig och kommunicera med en större del av folket, från Gazaremsan till Burkina Faso, genom att finna det humoristiska i det politiska flödet.

Le Mondes Plantu jämför satirtecknares roll med soldatens i skyttegraven, i det att de bäst vet var granaten ska placeras. Och med detta följer uppenbara risker, att ständigt leva med damoklessvärdet över huvudet. Detta visste inte minst den påpassade redaktionen på Charlie Hebdo som långt före dådet tecknat sin egen undergång. Nu när fundamentalisterna slagit tillbaka på bildstormarna är förstås frågan hur detta demokratins fotfolk ska kunna resa sig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.