Hyllad artist anklagas för hets mot folkgrupp

Dömde nazisten Varg Vikernes manar till skoningslös rensning av ”blandrasiga byrackor” i sina bloggar

Varg Vikernes i fängelset 2009.

Varg Vikernes har återigen ställts inför skranket. Denna gång i Paris, anklagad för hets mot folkgrupp i någon av hans (minst) tre olika rasistiska bloggar. Han har manat sina följare att stödja honom i en politisk skådeprocess initierad av den socialistiska internationella judendomen.

Om du inte vet vem denne 40-årige exilnorrman är, betyder det att du varken är intresserad av geniförklarad vit makt-metal eller svensk kulturjournalistik.

Ty journalister som bevakar rock och kultur älskar att älska nazisten Varg Vikernes, black metal-ikonen som gör musik under namnet Burzum. En ung konstnär som mördade sin vän, brände kyrkor, satt på kåken, kom ut, flyttade till Frankrike och nu lever ett stilla liv som familjefar och krigare för den vita européns framtid. Eller, för att använda Vikernes ord för tesen att den vite mannen är rasbiologiskt överlägsen: odalism.

Journalisterna älskar inte bara att älska en nazist. De älskar även att kokettera med hur oerhört problematiskt det är att lyssna på, och ljudligt hylla, Varg Vikernes för konst som anses ha mycket hög verkshöjd. Och nu när Vargfrågan återigen är på tapeten räknar jag med ännu ett götterdämmerung av solida Wagner-liknelser.

Om Vikernes kommer att fällas? För en lekman ter sig en man som lägger upp bilder på Hitler och Quisling under rubriken ”gudomlig godhet” bredvid bilder på judar och rubriken ”parasiter”, som ett  säkert fall. Men jag vet lite om det franska rättssystemet.

Däremot vet jag rätt mycket om Vikernes tankar kring det kommande raskriget. I ett blogginlägg från maj 2013 slog han fast att det gäller att vara skoningslös och effektiv när man rensar ut ”konstgjorda judar” och ”blandrasiga byrackor”. Inlägget hade då över 800 positiva kommentarer.

Du behöver inte gräva särskilt långt tillbaka i de massiva textmassorna, uppbrutna av rasistiska nidbilder och tvivelaktiga GIF-animationer, för att slå fast vilken tidstypisk iskyla Vikernes saluför. Dagen innan rättegången, alltså igår, skrev han så här:

”Europas framtid beror på om vi kan göra oss av med alla utländska influenser och istället arbeta för Europa: för det europeiska blodet och den europeiska andan; för en europeisk framtid som är baserad på en helt igenom europeisk grund!”

Klarare korvspad än så blir det inte – det europeiska blodet som pumpar genom samhällets ådror ska vara kritvitt. Tro inget annat. Raskriget är här.

I ett allt brunare Europa, där högerextrema bygger nätverk så det knakar och mördar motståndare på öppen gata – känns det då verkligen relevant och rakryggat att gömma sig bakom ”vi måste skilja på konstnären och konsten-floskeln”?

Burzums senaste skiva var inte ens särskilt bra.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.