Pinsamt när Nooshi gjorde en Donald Trump

Politiker ska inte bete sig som coola dryga kändisar

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Jag hatar när politiker får för sig att de är coola kändisar som inte har ork att prata med paparazzis, det vill säga helt vanliga journalister. Ett beteende Nooshi Dadgostar uppvisade i en intervju med Aftonbladet i går.

För många är det väl det minsta problemet i världen just nu. Men ett för mig ganska stort problem – stort eftersom det plågar mig – är att jag har höga förväntningar på Vänsterpartiet.

Så höga förväntningar har jag att jag, i samtal med många vänner som gett upp hoppet, länge försökt försvara partiets märkliga kurs.

 

Oj, Vänsterpartiet vill mer eller mindre sänka bensinskatten.

Jag: Men verkar det inte väldigt dyrt att köra bil?

Vice-partiledare Ida Gabrielsson vägrar censurera sig själv och säger ”Vilka jävla fittor” om sossarna i bakgrunden när SVT filmar.

Jag: Wow, hur cool girl? Yeah.

Ok, de vill inte längre att det ska stå i partiprogrammet att partiet vill avskaffa kapitalismen.

Jag: Well, låt den som inte älskar att shoppa kasta den första stenen!

Jaha, de är fåordiga och undflyende i stället för att tydligt fördöma Israels sönderbombning av Gaza och tydligt deklarera solidaritet med Palestinas befrielse. En fråga som dessutom engagerar många unga väljare. Men nej, nej agera inte.

Jag: Kanske har politikerna mycket på hemmafronten och inte hunnit läsa nyheterna?

 

Vänsterpartiets vägar äro outgrundliga. Och om jag ska vara ärlig, omöjliga att förklara. Nu har jag slutligen bestämt mig för att jag inte orkar mer. Droppen som fick bägaren att rinna över är jämförelsevis liten men något av det störigaste folkvalda politiker kan göra.

Nämligen tro sig vara för bra för journalister. Like, ni är inte en Kardashian. Journalisterna är här för att granska er för vår skull. Sitt ner i båten.

I veckan rapporterade Aftonbladet att de hittat spår av kokain på fyra av åtta riksdagspartiers toaletter. Utslag blev det hos Sverigedemokraterna, Liberalerna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vem som helst kan ha använt toaletterna, missbruk är något man ska få hjälp med, inte något att fördöma och det är en kränkning av integriteten att drogtesta sina anställda. Dessutom är Aftonbladet skitstöriga.

Alla de där grejerna är helt rimliga att säga i en intervju UTOM sista grejen om Aftonbladet. Det är mer en grej man säger till sina partikompisar när man tar en öl efter jobbet. Du fattar det, jag fattar det, hela världen fattar det förutom V-ledaren Nooshi Dadgostar. I stället bestämmer hon sig för att göra en Donald Trump, det vill säga underminera journalister och media.

 

På frågan från Aftonbladets reporter om de kommer drogtesta sina anställda svarar Dadgostar att hon först tycker man ska göra drogtest på Aftonbladets anställda och Aftonbladets toaletter. Efter det kan hon diskutera eventuella åtgärder för Vänsterpartiet.

Va?

När journalisten säger ungefär just det – ”Va?” – svarar partiledaren: ”Men hade inte det varit roligt?”

Nej, det hade inte varit roligt. Jag förstår inte ens vad hon menar och jag tror inte hon gör det själv heller. Jag är så trött på Vänsterpartiets märkliga försök att göra sig själva relevanta.

Om det här är en cool girl-förlängning av Gabrielssons ”jävla fittor”-gate vill jag inte ha den. Om det här är en ny mediestrategi där partiet vill bli virala genom att misstänkliggöra granskningar vill jag inte heller ha den.

 

Engagemanget för Palestina växer på sociala medier, vår högerregering är luddig i kanterna och Sverigedemokraterna är snart större än alla andra. Då har Vänsterpartiet en chans att kliva fram med en tydlig anti-imperalistisk, maktkritisk och inkluderande politik. Hade inte det varit roligt?

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.