Fynd i massgrav kan vara Lorca

Poeten dödades 1936

Federico García ­Lorca (1898-1936), spansk författare.

Efter nära 80 år kan kvarlevorna efter den spanske poeten och dramatikern Federico Garcia Lorca, känd för verk som Blodsbröllop, ha hittats. Lorcas sista timmar är i dag väl kartlagda: han dödades 1936 utanför Granada av en fascistisk dödspatrull tillsammans med en socialistisk lärare och två anarkistiska tjurfäktare. Männen som sköt hade aldrig hört talas om honom och trodde han avrättades för att han var bög. DNA-tester kommer krävas för identifiering, men en massgrav har hittats på den utpekade platsen som stämmer väl med vittnesmålen.

Det har dock inte gått utan hinder på vägen. Francoregimens massakrer, som uppskattas till över 100 000 människor, har länge hört till de minst kända både inom och utom landet. Det var först 2007 som en socialistregering gav tillåtelse att undersöka massgravarna. Den nuvarande högerregeringen svarade fyra år senare med att dra in offentliga medel för det. Utgrävningen har fått finansieras med privata donationer. Vid ett tillfälle försökte kommunen asfaltera över fyndplatsen; protester stoppade det. Högerns argument har varit att ”inte riva upp gamla sår”. Samtidigt hittar man i konservativt styrda kommuner fortfarande gator uppkallade efter Franco.

Kanske är historien också extra känslig för att den går igen: Spanien har i dag på nytt en av Europas starkaste vänsterrörelser – men också några av de starkaste antidemokratiska tendenserna, i form av drakoniska lagar mot demonstrationer och protester.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.