Nebraska & Wyoming som trans, nej tack

Kunskapskanalen visar dokumentärer under Pride

Årets upplaga av Pride syns också i Kunskapskanalens tablåer.

Under veckan visas filmer med HBTQ-tema, men det är inte nödvändigtvis något att ha i åtanke för den som ser Ryan Cassatas första kärlek. Snarare är det en dokumentär om brådmogen kärlek, och hur viktigt allt blir då.

Deras kärlek stöter på samma problem som gemene heteropar, plus några tillägg som inte är lika vanliga. Som när Ryan och Alexis planerar sin resa till San Francisco, och väljer rutt utifrån vilka platser som är säkra. Nebraska och Wyoming som transsexuell, nej tack.

Alexis och Ryan.

Ryan var tolv när han berättade att han var pojke, och arton när filmen utspelar sig. Han träffade Alexis på ett läger. Hon blev kär utan att känna till hans sexualitet. De kämpar för att hålla ihop sitt distansförhållande och säger mogna saker om att ”vänta på varandra”. Samtidigt blir det smärtsamt tydligt hur unga de är och ofta maktlösa inför omvärlden.

Ryan spelar olyckliga kärlekslåtar på sin gitarr och låter som en Conor Oberst med en om möjligt ännu mer ostämd röst än Conor Obersts.

I HBO:s serie Looking verkar det relativt friktionsfritt och kul att vara bög. Det är en befrielse att se ett substitut till Girls som helt enkelt dragit ner på kille-tjej-konceptet. Till sist bestämmer sig Ryan och Alexis att flytta dit. De packar bilen och tankar på bensinstationer och är så unga, och så modiga. När filmen slutar börjar verkligheten för dem.

Samtliga dokumentärer läggs upp på URplay.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln