Ett pris som tar priset

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-06-04

Jesper Weithz nominerar sig själv

Hej bästaste Kulturmässan i Malmö! Jag uppskattar ert initiativ till ett kulturpris som belönar ”innovation och kreativitet” hos kulturarbetare som ”skapar sig nya/bättre förutsättningar för att kunna verka”.

Vad jag uppskattar mest är hur ni låter prissummans storlek avgöras av hur många som betalar inträde till mässan. ”Så ju fler det är som tycker detta är en bra idé, desto större blir summan”, som ni skriver.

Jag hoppas att ni som arbetar med denna kulturmässa får betalt enligt samma inspirerande incitamentprincip. Jag hade uppskattat om besökarna också fick betala inträde enligt sin egen upplevelse av mässans värde, men det kan ni ta med er till nästa års mässa. (Ni får tipset gratis!)

Jag skulle vilja nominera mig själv till priset!

Precis som ni efterfrågar visar mina förslag på gränsöverskridande samarbete med näringslivet och samhället i stort och ökar kulturarbetares möjligheter att utöva sitt yrke.

Här är mina förslag: statliga kulturarbetarlöner finansierade med höjda skatter, statliga kulturarbetarlöner finansierade med höjda skatter, statliga kulturarbetarlöner finansierade med höjda skatter samt ett moratorium för entreprenörstänk inom kulturen.

Med hoppfulla hälsningar!

Jesper Weithz

Kulturmässan i Malmö äger rum 5 oktober i Slagthuset. 25 kronor av entréavgiften på 50 kronor går till det nyinstiftade kulturpriset.

Jesper Weithz

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln