Terapeut av tveksam natur ger relationsråd

Lyckad satir av Amy Poehler i ”Say more with Dr? Shiela”

Orginalet (?) Esther Perel och kopian ”Dr? Sheila” i Amy Poehlers gestalt.

Esther Perel är en internationellt framgångsrik psykoterapeut, Oprah Winfrey-upphöjd författare, poddare och förgrundsfigur för så kallad erotisk intelligens.

Dr? Sheila är en fiktiv parterapeut spelad av Amy Poehler. Hennes titel har ett frågetecken eftersom hennes legitimation är av tveksam natur. Den används inte bara i skrift. Hennes patienter måste även lägga en frågande betoning på ordet doktor.

I den improviserade komedipodcasten ”Say more with Dr? Shiela” gästas hon av par med olika relationsproblem. De spelas av idel namnkunniga amerikanska komiker som Ilana Glazer, Abby Jacobson, Jason Mantzoukas med flera.

 

I podden ”Where should we begin? with Esther Perel” får vi höra riktiga engångsterapisamtal med verkliga personer och deras olika relationsproblem. Podden har rullat på sedan 2017 och körde igång en ny säsong nu i höst. En riktig blockbuster inom självhjälpsgenren.

Komedipoddarna blir fler och fler, men vi rör oss fortfarande med relativt få lyckade exempel

Korsklipper man dessa två poddar är det omöjligt att inte dra slutsatsen att Perel är Poehlers inspirationskälla för sitt alter ego. Den avmätta samtalstonen och lätt självcentrerade hållningen hos terapeuten är om inte uppenbar så åtminstone väldigt tydlig mellan raderna när man konsumerat ett antal avsnitt. Om man vill ha en mer uppenbar referens så är det bara att snegla på omslagsbilden till podden där Dr? Sheila till och med har samma blonda slingor i luggen som Perel.

 

Komedipoddarna blir fler och fler, men vi rör oss fortfarande med relativt få lyckade exempel. ”Say more with Dr? Sheila” är ett av dem – och som dessutom blir avsevärt mycket roligare efter ett par referensavsnitt av ”Where should we begin?” i bagaget. Det må vara en smal produkt att göra satir på, men det är ett fungerande koncept. Och Dr? Sheila får ses som en bredare parodi än så. Jag ska inte raljera över en hel genre, den har sin målgrupp. Men jag kan inte undgå känslan att det framstår som mer äkta när en påhittad doktor(?) gör genomskinlig reklam för majonäs än när en legitimerad psykoterapeut gör det.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.