Börja om från början, Radioteatern

Inte för sent att byta ut ledningen

Augustin Erba.

DEBATT Då och då uppträder en gatupredikant på ett torg nära mig. Han verkar teologiskt kunnig men saknar förmågan att fånga sin tillfälliga församling. Han gör sig helt enkelt löjlig. Jag brukar göra ett fumligt korstecken när jag passerar - inte som ett instämmande men som en förbön för den stackars mannen.

Jag kommer att tänka på honom när jag läser Augustin Erba (Dagens Nyheter 20 feb), han som gjorde 35 timmar kortteater i radions Världshistorien förra året. Det var förkunnelse, inte teater. Det var upplästa sketcher, i och för sig inspelade i miljö men ändå helt livlösa, ­utan estetik och människor, utan undertext och retorisk kompetens. Skådespelarnas röster skulle bli starkare och sannare i detta projekt än annars, men det hördes inte - och det är ju fatalt för just radioteater. Jag korsade mig av samma anledning som inför den där gatupredikanten.

Erba har inget att säga om att produktionen av längre föreställningar har upphört. Inte heller säger han något om hur teaterdammet samlas i Radioteaterbiblioteket där gamla föreställningar repriseras i stor mängd. Han gör en dygd av taskig ljudkvalitet. Han vill att föreställningarna skall spelas in där de utspelas.

Radioteater utspelas i lyssnarens huvud. Välkommen att spela in där!

Det som Anders Carlberg (DN 24 feb) och många andra byggt upp på Radioteatern under lång tid är nu raserat och blir svårt att återskapa. Radions egen konst har ersatts av plakatteater från 70-talet (jag var med, jag vet hur illa det var). En konstform går i graven medan dess troligen sista utövare tutar ljudligt i trumpeterna om sina vidunderliga segrar. Förljugenheten lyser starkt när Erba skryter om att Världshistorien nominerats till Prix Europa. Han skötte själv nomineringen enligt Anders Carlberg. Något pris blev det inte.

I själva verket står Radioteatern ensam på torget och mal sin omsorgsfullt utformade men helt verkningslösa teologi. Det är väl detta Erba menar med att den skall ta risker. Jag värjer mig mot tanken att Radioteatern borde prövas i Granskningsnämnden för brott mot reglerna om kvalitet och opartiskhet i public service, men min motståndskraft håller på att sina.

Men kanske är det ändå inte för sent att byta ut ledningen - den som enligt Erba förkunnade förnyelse - och börja om.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.