En spansk sensation

Den uträknade vänstern kom igen – extremhögern tappade

Socalistpartiets premiärminister Pedro Sanchez tillsammans med finansminister Maria Jesus Montero till vänster och partiordförande Cristina Narbona till höger.

Adelante – Framåt, Kom igen. Så enkel var de spanska socialisternas valparoll inför parlamentsvalen. Efter den samlade vänstern valnederlag i regionalvalen i maj valde den socialistiske premiärministern Pedro Sanchez att utmana högern och utlysa nyval. Kamp i stället för eftergivna kompromisser. Partiet inspirerades av begreppet ”Remontada”, att komma tillbaka.

Kommersiella opinionsinstitut stod i kö för att dementera varje anspråk på vänsterframgångar. Högern hade i praktiken placerat sig i Moncloa-palatset, regeringschefens bostad och arbetsplats.

Det fanns andra röster värda att lyssna till, bland dem Javier Cercas. Han är krönikör i tidningen El País och framför allt en av Spaniens främsta författare, starkt upptagen av inbördeskrigets betydelse. Cercas förklarade före valet att han inte alls trodde på seger för den politiska högern; han väntade sig snarare framgångar för Pedro Sanchez, som lyckats väl med ekonomin, genomfört en rad utjämnade sociala reformer och demokratiserat arbetsmarknaden.

Sanchez är en av mycket få ledande europeiska socialdemokrater med ideologiska ambitioner. Han har följaktligen samarbetat med vänsteralliansen Sumar, en sammanslutning av miljöaktivister, feminister och en rad organisationer från det progressiva civila samhället. Sumar kan kallas frihetliga socialister och engagerar sig för Europafederalism. Vänsteralliansen höll sig med en vacker, klassisk socialistisk valappell: Es por ti – Det är för din skull.


Valresultatet i går blev sensationellt. Socialisterna ökade både röstmässigt och i antal parlamentsplatser. Sumar nådde ungefär samma andel röster som högerextrema Vox.

Fascistpräglade Vox gjorde oerhörda valförluster

Efter gårdagens val kan vänstern tillsammans med de i huvudsak antikonservativa regionala partierna bilda det största politiska blocket. Men det betyder inte att de kan bilda regering.

För högern är en regeringsbildning i praktiken omöjlig.

Fascistpräglade Vox gjorde oerhörda valförluster efter en valkampanj, fylld av hat mot invandrare, HBTQ-aktivister och förlöjligande av miljö- och klimatfrågornas betydelse.

Det stora högerpartiet Partido Popular (PP) återvann den politiska styrka partiet hade före partiets väldiga korruptionsaffärer, men misslyckades med sitt i princip enda vallöfte: Krossa ”sanchismen.” Premiärminister beskrevs som diktator, barbar och landsförrädare. PP lät sig instrueras av amerikansk höger. Partiet plankade Trumps slogan och utropade: ”Gör Spanien stort igen.”

Partiets bakslag kan föra med sig en ledarskapsstrid och den kan Madrids borgmästare Isabel Diaz Ayuso vinna. Hon förenar ultrakapitalism med auktoritärt ledarskap och hon uttrycker gärna sin beundran för general Franco. Oroväckande för den borgerlighet som inte längre har något liberalt alternativ. Medborgarpartiet Ciudadanos, en gång ett stort parti, slogs i spillror efter att ha inlett organiserat samarbete med Vox.

Parlamentsvalet skedde strax efter att Spanien övertagit ordförandeskapet i EU. Den perioden kommer inte att påverkas av något högerextremt parti. Det är ett betydelsefullt framsteg för Europa.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln