Mejla

Karin Pettersson

Det ”normala” finns inte längre i USA

Det är lätt att fördöma Trump men det finns många medskyldiga

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Det var ingen isolerad händelse, inget olycksfall i arbetet. Gårdagens stormning av Kapitolium var nästa steg i en utveckling som pågått under lång tid. Att kuppförsöket nu avvärjts betyder inte att USA går tillbaka till det ”normala”. Det normala finns inte, har inte funnit på länge.

Det är lätt att fördöma personen Trump, men storyn är inte så enkel. Trump har hela tiden helt öppet uttryckt rasism, konspirationsteorier och lögner. Han har visat öppet förakt för demokratins institutioner. Ändå har han ursäktats och gullats med av sitt parti och av medier. Trumps framgångar är inte bara hans egna. Det republikanska partietablissemanget, Murdochs tv-kanal Fox News och de stora plattformsföretagen är medskyldiga till det som nu sker.

USA är ett trasigt land, med fruktansvärda och växande avgrunder mellan människor. Det går inte att förstå den politiska utvecklingen i USA utan att ta in den levande rasismen och de ekonomiska och sociala verklighet som landet befinner sig i. Det är ett faktum att om demonstranterna som stormade Kapitolium i går varit svarta hade många blivit skjutna.

Samtidigt är Trump inte en isolerad företeelse utan del av en global trend. Den trenden består inte bara av de radikala och auktoritära krafterna som Trump representerar, utan också och lika mycket av fega och opportunistiska etablissemangspolitiker. De har – för att citera statsvetaren Cas Mudde – hjälpt till att omdefiniera en högljudd minoritet till en tyst majoritet och samtidigt gött och upphöjt denna grupps offerstatus.

”Det här är vad ni fick”, ropade republikanen Mitt Romney till sina partikollegor när de evakuerades under kaos i går. Romney är den ende i sitt parti som röstade för att Trump skulle dömas i riksrättsförhandlingarna förra året. Resten har lallat med, slängt t-sprit på brasan, agerat medlöpare. Denna typ av fega, kortsiktiga politiker finns också här, i Europa och Sverige.

I går stängde Twitter av Trumps konto och Facebook plockade bort hans video. Det är kosmetiska och meningslösa åtgärder. Det är ingen slump, vilket medievetaren Emily Bell påpekade igår, att auktoritära krafter över hela världen har haft enorma politiska framgångar de senaste åren. Deras framgångar har skett parallellt med framväxten av Facebook, YouTube och Twitter. Plattformarnas design är utformad specifikt för politiker som Trump, Modi, Duterte, och för deras budskap: vrede, hat, lögn. Trots det har företagen medvetet undvikit att ändra sina vinstdrivande algoritmer. De har ingen annan plan än att fortsätta tjäna pengar.

Trump försvinner från Vita Huset om två veckor. Men allting annat finns kvar. Det finns inget normalt att återvända till. Så här ser spelplanen ser ut nu, så här höga är insatserna.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kaoset i USA – detta har hänt

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Amerikansk politik

Donald Trump

Trumps USA

Sociala medier