Välkomna in i matchen, Spotify

Techföretagens självbild börjar bli ganska tröttsam

Spotifys grundare Daniel Ek och Martin Lorentzon har skrivit ett öppet brev  – Vi måste agera eller bli omsprungna! – som varnar för att om inte Sverige liberaliserar vissa marknader så kan inte unga, hippa tech-företag växa här i landet.

På grund av vårt ohippa företagsklimat är till exempel Minecrafts skapare, Mojang AB, numera inte svenskt, hävdar de. Att Microsoft råkade betala 2,5 miljarder dollar för bolaget är tydligen mindre viktigt i sammanhanget.

Spotifymännen vill bland annat ta bort hyresregleringen. Om Stockholm blir lite mer som New York och inför fri hyressättning kan vi knuffa ut de allra sista arbetarna från innerstan så att amerikanska CTO:s kan hitta en vettig lägenhet på Söder (Jo, det finns fortfarande rimligt prissatta hyreslägenheter i Stockholms innerstad – om de försvinner blir stan helt segregerad).

De vill också utbilda fler programmerare. Och det är svårt att invända mot. Det är bara Polen och Vitryssland som vinner på att Sverige inte lyckas utbilda nästa generations datanördar – frågan är bara hur de ska konkurrera med de låga lönerna i öst.

Och så vill de sänka skatter.

Det sistnämnda är kanske ingen stor chock för den som minns hur det redan 2009 avslöjades att både Lorentzon och Ek har brevlådeföretag på Cypern för att undvika skatt.

Spotifys moderbolag ligger förresten i Luxemburg.

Tech-företagens uppblåsta självbild börjar bli ganska tröttsam.

Sveriges höga innovationstakt beror snarare på att det är ett tryggt land än på tech-företagens coolhet och ”attraktivitet”. Om du tar en risk och misslyckas så har du ändå råd att bo kvar i din lägenhet.

Det är en modell som förvisso kräver att alla solidariskt betalar sin del av tryggheten.

Om det Luxemburgbaserade företaget Spotify vill bidra till den modellen är de så klart välkomna in i matchen när som helst.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln