Guldkorn för höstläsning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-31

Böcker som sticker ut i mängden

Älskar du att krypa upp i soffan med en god bok på höstkvällarna? Då har du mycket att se fram emot i höst! Här tipsar författaren och förläggaren Håkan Bravinger om sina pärlor inför hösten.

Det ser ut att bli en bra läshöst! Många intressanta böcker är på gång.

Poeten, författaren och förläggaren Håkan Bravinger på Norstedts förlag ser några speciella guldkorn bland årets och höstens bokutgivningar.

– Det finns alltid lite säregna röster i floden av böcker som kommer ut. Jag tycker att en sådan är Emma Anderssons roman. Det är en roman om paradiset, ur ett fundamentalistiskt avstamp. Den typen av böcker är väldigt ovanliga i Sverige. Satir är något som väldigt få sysslar med.

Mitt bland höstböckerna, vars tydligaste tema i år verkar vara familj, finns också en ny diktsamling som Håkan Bravinger har fastnat för.

– Johannes Anjoros nya diktsamling har ett lyriskt tilltal samtidigt som det är väldigt politiskt. Det är lite ovanligt, den politiska dikten var väldigt stor under 80–talet, men sedan kom en motreaktion och vi har inte sett så mycket politisk lyrik på ett tag.

Appropå hösttrenden med familjen i fokus tipsar Håkan Bravinger gärna om Helena von Zweigbergks nya ”Sånt man bara säger” samt den lilla diktsamlingen ”Om jag glömmer dig blir jag en annan” av Ida Linde som kom ut i våras.

Lina Thorén / Minimedia

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln