Ner med Orbán!

Åsa Linderborg om bokmässans problematiska temaland

Ungern är temaland på bokmässan och behandlas som vore man hedersgäst snarare än ett problemområde, en fråga, en nation som ska hanteras intellektuellt – det vill säga kritiskt.

Det är lätt att förfasa sig över Ungerns hårdhänta gränspolitik, men ska man förstå det som nu händer måste man känna till ­landets historia.

De så kallade kommunistiska åren är processade, men landets fascistiska historia har man ännu inte gjort upp med.

Antisemitismen frodas, landets 800 000 romer utsätts regel­mässigt för våld, drömmen om ett Stor­ungern skapar storhetsvansinne.

Men högerextremismens framgångar måste också förklaras med den snabba samhällsomvandlingen, skriver Gabriel Byström i sin bok Tystnadens triumf. De senaste tjugo åren präglas av en extremt snabb samhällsomvälvning med massarbetslöshet, ökade klassklyftor och stor fattigdom.

Åtstramningspolitiken, efter krav från EU, IMF och Världsbanken, ger stöd för Fidesz löften om sänkta skatter och minskad byråkrati. Och den ger luft under vingarna åt Jobbik, som lovar ett ­etniskt rent Ungern.

Ungern är varken en demokrati eller diktatur, konstaterar Byström, och är kanske ett exempel på ett samhällssystem som kommer prägla allt fler länder. Problemet är EU:s tålamod, att man tillåter Ungern att upphöra som rättsstat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln