Är bakfyllan också nyttig?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-23

Dagens GORMANDER

Det är dagen efter midsommarafton och jag vaknar på en bädd av tomma ölburkar. Jag är Odysseus som flutit iland på en våt våg. Det har blivit nyttigt att dricka sprit. Ögonen flyter omkring som äggulor i kattens skål. En humla surrar förbi och när jag andas på den faller den död ner på marken.

Humlan ligger på rygg. Jag ligger också på rygg.

Vi har skålat oss igenom midsommaren och kvinnorna har som vanligt talat om att de dricker för att det är gott medan männen dricker för att bli fulla. Sen blir kvinnorna fulla i alla fall.

Ölburkarna skramlar när jag rör mig och nattens djupa och alltmer filosofiska samtal framträder bara fläckvis ur framkallningsbadet.

Vi har blivit vuxna nu. Vi har äntligen blivit européer och om två år får vi helt lagligt ta med oss 230 liter sprit och vin över gränsen. Muren har fallit och nästa gång man åker utomlands behöver man lastbil.

Nu ska vi äntligen lära oss umgås naturligt med alkohol. Jag minns att vi ropade ut detta i den ljusa sommarnatten. Dricka som tyskar, laga mat som engelsmän och dansa runt den hedniska midsommarstången sjungande fädernas urgamla hyllningar till Svealand och potatisland.

Under den gamla, onda tiden vaknade man med ångest. Men en ny glädje spreds över landet när det blev nyttigt att dricka sprit. Hjärtat mår bara bättre, kärlen rensas och vi kommer att leva i hundra år mitt i den våta vågen.

Det var reportern Kerstin Hellbom som i Dagens Nyheter (6 april) delgav drinkarna denna nyhet. Man mår bara bättre av en sup, meddelar forskarna.

Sålunda fick barrskogens folk förlåtelse och bekräftelse där de kokar sin mäsk i brännvinsbältet. Lyckan kröntes med ljuv skadeglädje då det dessutom visade sig att nykterister dör i förtid.

Nyheten spreds med blixtens fart och är ett exempel på hur information fungerar. Man kan publicera kilometerlånga artiklar om spritens skadlighet och folk nickar och säger att de tyvärr inte hann läsa men att det säkert är vällovligt. Men så kommer en liten notis som säger tvärtom och vips har alla hört nyheten.

Hur mår du, Gormander, säger mina närmaste.

Toppen, säger jag. Titta, jag kan gå själv.

Det rasslar som av sommarvind i ölburkarna när jag försöker resa mig. Är bakfyllan också nyttig? Hur många nubbar måste man dricka för att bli frisk?

Jag minns att vi pratade om det under kvällen. I Danmark rekommenderar Sundhetsstyrelsen högst 21 drinkar i veckan medan engelsmännen får dricka 28. En drink kan vara upp till åtta centiliter sprit och det blir förstås en hel del. 28 gånger åtta motsvarar sju kvartingar i veckan.

Men sen blev det bråk. En ful typ påstod att Kerstin Hellboms artikel var bullshit. En doktor som heter Sven Andréasson på Karolinska hävdar nämligen i nya Ordfront Magasin att spritens nyttighet är nonsens. Det finns inga vetenskapliga fakta, inga kontrollgrupper...

Lägg av, sa jag. Skulle forskarna...

Just det, sa den fula typen.

Och nykteristerna som dör, sa jag. Det är rena strömhoppet från balkongerna i kåkarna där dom bor.

Samma där, fortsatte den fula typen. Nykteristen är vanligen en fattig, ensam, äldre person som äter dåligt. Tusentals faktorer påverkar hälsan och ska man bedriva vetenskap så måste man isolera just den faktor som...

Nu får du sluta, sa Gittan.

Vi hade just kommit till den fjärde kartongen vin. Nån glädje vill man ju ha av midsommar. Lite romantik i alla fall. Sen minns jag inte mer.

Doktor Gormander

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln