Ofog späder på förnedringen

”Mitt jobb dödar” stod det på en av pratbubblorna som ingick i Ofogs aktion i Prideparaden i lördags. Organisationen har undertitel ”Direkt aktion för Fred!” och skylten hölls över huvudet på en av soldaterna i Försvarsmaktens ekipage. I Svenska Dagbladet i går motiverar Ofogs Miahabo Berkelder aktionen med att Försvarets utövande av våld genom krig strider mot Prides stadgar samt att verksamheten bygger på patriarkala strukturer.

Det har gnisslats en del om den här delen av Ofogs aktion, med all rätt. Det bör diskuteras varför just de individer som i någon mån rest sig mot den struktur Berkelder talar om skulle vara den bästa måltavlan. När sexuella trakasserier inom Försvaret kartlades 1999 var siffran på kvinnor som känt sig antastade uppe i nästan 60 procent. De öppet homosexuella som i lördags gick genom Stockholm har med all säkerhet också de fått sin beskärda del.
 

Kanske bör det också diskuteras varför Ofog anser Försvarsmakten vara ett patriarkalt fäste utöver det vanliga – att de är mer inblandade i krig än, låt oss säga Aftonbladet köper jag, men patriarkatet är sällan så fogligt att de håller sig till män i uniform.

Samtidigt är reaktionerna på aktionen bitvis lika snedvridna. Naturligtvis representerar soldaten i sin kamouflagedräkt

något större än sig själv – argumentet att Ofogs aktion felaktigt riktas mot individer och inte mot makten vacklar något. Makt is just another word för ett gäng individer i en viss position, mot detta måste man kunna protestera. Dock förslagsvis med ett bättre kalibrerat vapen än ytterligare förnedring.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.