Så mycket bättre – knasigare än någonsin

Rap-stjärnans bristfälliga samtidskoll lyfter programmet

Ken Ring, aktuell i ”Så mycket bättre”

TV Hip hop har alltid fått representera den knasiga genren i TV 4:s Så mycket bättre. Den här säsongen är knasigare än någonsin i och med Ken Ring. Säga vad man vill om Timbuktu och Petter, men de är relativt beskedliga och kunde smidigt smälta in i gruppen.

Ken Ring är något annat. Med sin beskärda del sexistiska, rasistiska och framförallt homofobiska uttalanden har hans medverkan diskuterats. Jag var också tveksam. Stämningen blir radikalt annorlunda så fort han kommer in i rummet, och frågar om Lill Lindfors syftade på samlag i raden ”klackarna i taket”. Deltagarnas blickar flackar.

Sen inser jag att det är precis vad som behövs. Vilken välsignelse det rentutav är, att alla inte skakar hand och använder besticken i rätt ordning och är experter på kallprat. Stiliserade inslag finns det som bekant gott om ändå.

Senaste avsnittet handlade just om Ken och programmet uppnådde en ny nivå av mörker och tyngd. Och plötsligt känner jag mig monumentalt fördömande som skakade på huvudet åt att han använder ”bög” som skällsord. Det kunde varit värre. Många av hans vänner är döda, i fängelse eller ber om en tia med skakiga händer på plattan. Det är viktigast att ta med sig från avsnittet.

Att Ken och Zlatan är undantag som blivit möjliga tack vare skicklighet, slump och timing. Inte att gråtmilt konstatera hur bra det gick till slut, och att allt är möjligt för den som anstränger sig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.