Grekland visar vägen

Petter Larsson om flyktingamnesti och rivna murar

Syriska flyktingar anländer till Lesbos.

Svarte Petter-spelet om flyktingarna har nått nya höjder den senaste tiden. Land på land återinför gränskontroller. Ungern bygger rent av en mur och sätter in militär mot flyktingarna. Samtidigt som många genom att försämra villkoren för invandrare försöker avskräcka flyktingar från att söka asyl i just det egna landet.

Men det finns ett land som gör tvärtom, en gallisk by i romarriket, om man så vill.

Det måste vara Sverige eller ­Irland, tänker ni? Länder som saknar gräns mot konfliktzonernas utfartsleder och som därför kan luta sig tillbaka och överlåta gräns­bevakningen åt andra?

Inget kunde vara mer fel.

Den grekiska Syrizaregeringen har redan infört ett slags amnesti, där personer som vistats olovligen i landet i sju år nu kan få uppehållstillstånd och medborgarskap.

150 000 personer har redan ansökt.

Och i en intervju i danska Politiken (20 sept), lovade den tillfälligt avgångna migrationsministern Tasia Cristodoulopoulou att man vid en valseger skulle riva den mur man byggt mot Turkiet. På så vis öppnas en säkrare väg in i landet, än den över Medelhavet.

Valet är vunnet, men om det blir verklighet återstår att se. Pressen från andra EU-länder att Grekland ska bevaka sin gräns är förstås stark. Och Syriza tvingas nu koalitionsregera med andra partier.

Men det vore en strålande symbol för att en annan politik är möjlig.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.