Han såg offren som ingen annan

Berättelsen som banade väg för krigsjournalistik

Han var inte den förste som rapporterade från atombombens verkningar i Hiroshima den 6 aug­usti 1945, men han var den som fick allra störst uppmärksamhet. John Hersey, som hade arbetat som inbäddad krigsjournalist termen fanns för Time och Life publicerade i The New ­Yorker i augusti 1946 artikeln Hiroshima. Det var en lång artikel som i princip fyllde hela numret och som fick oerhörd spridning. Numret ­sålde slut på ett par timmar.

Vad Hersey gjorde var att han träffade överlevande, de som senare benämns ”hibakusha”, och berättade i en elegant text om vad som hände den 6 aug­usti, nästan minut för minut.

Genom att växla mellan ­olika vittnens perspektiv gav han bokstavligen ­ansikten åt katastrofen. Mot bakgrund av hur japaner, liksom asiater i allmänhet, ofta beskrevs med nedsättande, generaliserande termer under den här tiden (Pearl Harbour hade inte minskat den retoriska ovanan), skiljer sig ­Hersey genom att porträttera dem som individer.

Bara den saken, att framställa japaner som sympatiska männi­skor, var snudd på en radikal ­strategi. Att han därtill lät de olika vittnes­målen saxa varandra, gav texten en dramaturgi som visade sig mycket effektiv.

En längre essä om Herseys ­artikel kan läsas i Times Literary Supplement (5 juni 2015). Artikeln blev också en bok med samma titel och översattes raskt till svenska. På engelska har den ­alltid funnits i tryck.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln