Grymmare än ABBA

En epokgörande illustratör med förkärlek för det mörka har gått bort

Hans Arnold.Bild: Hans Arnold

Hans Arnolds illustrationer formade tveklöst en hel generation. Oskuldsfulla barnaögon mötte mörkret (inte minst Arnolds kraftiga linjer), fantasier helt utanför logik, plats och tid. Alltid en liten grym detalj, som hämtad från den gotiska katedralen och dess små monster. Det surrealistiska hade klara drag av mystik, som om något från andra sidan var där och drog. Drog uppmärksamheten till sig.

Nu har Hans Arnold gått bort, vid 85 års ålder, och det retar mig att det första jag tänker på är hans ABBA-omslag. Det mest udda han gjorde, eftersom musiken hade noll och intet att göra med hans mästerliga besök från disharmonierna. Medan bokillustrationerna däremot fångade och gav liv åt det mest skilda och omväxlande, från sagoböcker till skräckprosa.

Nymfer och troll, vassa klor och blomsterkransar – men allt började redan i den skola i Schweiz där hans lärare var tillräckligt onda för att karikeras. Med en sådan framgång att han rekordung antogs till Konstfack i Luzern. Till Sverige kom han efter kriget och sedan dess har hans mjuka poetiska idyller samsats med plötslig skräck. Också inuti våra huvuden.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.