Konstjippo utan Banksy

Ryktet om konstnärens besök i Stockholm betydligt överdrivet

De nyfikna flockades, men fick inte se Banksy.Foto

Trots dementier från Banksys egen agent hade ryktet om att konstnären skulle göra någonting kring Hudiksvallsgatan i Stockholm lockat en mängd nyfikna igår. Vårsolen lyste över folkmassan, feststämning rådde, någon bar på en hjärtformad Banksyballong. Efter en halvtimme kommer en huvklädd kille med vissel­pipa springande och får alla efter sig, han leder massan ner till Norra Stationsgatan och in i en industrilokal.

Kön ringlar lång, men väl därinne får man ändå se en del halvdana konstverk. Bland annat några nallebjörnar med svarta huvor och orangea overaller i burar av hönsnät. Ett kryptiskt brev på väggen ger besked om att det nog inte är Banksy som står bakom, men lämnar ändå en öppning om att man ju aldrig kan vara säker.

Att utnyttja auran kring en känd konstnär kan vara en listig metod att destabilisera rådande hierarkier och sätta igång ett samtal om kvalitetskriterier. I det här fallet saknas emellertid udden. Det rör sig mer om en lek med en stil och ett uttryck som kan leda tankarna till förlagan. Den tekniska finess som kännetecknar Banksys skapelser saknas. Kanske kommer det särskilt till uttryck i det valhänta sättet att disponera den spännande lokalen. Men publiken verkar inte missnöjd, mobilerna blixtrar och med en gång finns allt på Instagram och Twitter. Och jag gissar att de som står bakom tilltaget känner sig oerhört nöjda med att ha skapat så mycket uppmärksamhet kring sig själva. Att de tänker förbli anonyma tvivlar jag på.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.