Äntligen fortsättning på utmärkt true crime

”West Cork” är en spektakulär historia som berättas sympatiskt nedtonat

En bra tv-serie eller film ser man gärna om. Allt oftare har jag börjat göra detsamma med mina favoritpoddar. Behovet av en femplus-upplevelse är stark, under en period när det mesta jag plöjt känns som högst en tvåa eller trea.

I poddpatrullens barndom skrev jag om true crime-serien West Cork som skulle locka kunder till Amazons ljudbokstjänst Audible. För en vecka sedan släpptes plötsligt ett helt nytt avsnitt, strax efter att hela serien öppnats upp för gratislyssning på de stora plattformarna.

Ungefär samtidigt meddelade produktionsbolaget Sister, bakom tv-succér som Chernobyl och The split, att de ska göra en tv-version av podden i samarbete med skaparna Sam Bungey och Jennifer Forde. Sedan tidigare är både tv-jätten Sky och streamingtjänsten Netflix på gång med varsin adaption av samma historia.

Tre tv-serier måste vara något slags rekord i genomslag för en podcast.

Vårens pr-offensiv var lyckad. Hux flux är jag tillbaka i det lilla irländska kustsamhället Schull, full av personer på flykt från både det ena och det andra (armén, tidigare misslyckanden, fransk kulturelit). Där mördades den franska filmproducenten Sophie Toscan du Plantier utanför sitt semesterhus 1996, misstänkt blev den flamboyante poeten och journalisten Ian Bailey, som själv bevakat fallet.

Det är en spektakulär och morbid historia, berättad med sympatiskt nedtonad känsla. Bungey och Forde får unik tillgång till några av historiens huvudpersoner, redan 2016 bosätter de sig under en längre tid i byn och får nära kontakt med den opålitlige Bailey, vittnen, poliser och så småningom även Toscan du Plantiers son, familj och vänner.

Utredningen verkar kapsejsa tidigt, och har lett till spänningar mellan irländska och franska myndigheter. Det nya avsnittet, He sees Sophie everywhere, handlar om rättegången i Paris häromåret, där Ian Bailey i sin frånvaro dömdes för mord.

Det är ett intressant efterord, återigen med en påminnelse om Toscan du Plantiers liv och verk – av människan bakom true crime-myten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.