SR tystar konsten

Försvarar inte sin opartiskhet – ger efter för påtryckningar

Sebbe Staxx. Foto: Viktor Fremling

DEBATT Sebbe Staxx och Timbuktus låt ”Svarta duvor och vissna liljor” får inte sändas okommenterad i Sveriges Radio.

Det är beslutat efter att låtens text har ställts mot sändningstillståndet som styr public service-media. ”Det är en bedömning” säger populärmusikchefen Pia Kalischer. Hon säger dessutom att låten kommer spelas ”sparsamt”.

Antingen är det startskottet för en räddhågsen statlig radio som väljer bort verk för att det inte hinns/orkas med adekvat uppföljning typ: ”Recensionen av nya Houellebecq innehåller citat som kan uppfattas stötande, Sveriges Radio står inte bakom människosynen” eller ”Dagens gudstjänst innehåller utdrag ur Bibeln, dessa ska ej tolkas bokstavligt”.

Eller så är låten ett undantag och andra våldsamheter kommer få fortsätta ljuda som vanligt, alla kvinnor som har problem med sexismen hos Robin Thicke får snyta sig, medan Jimmie Åkesson inte kan förväntas skilja på fakta och fiktion och därför ska skyddas.

Jag vet inte vilket som är värst. Jag vet dock att opartiskheten finns för att man som public service-tittare/lyssnare ska kunna vara trygg i att programmen inte ger efter för medialt/politiskt tryck. Och i det avseendet är ett konstnärligt uttryck inget hot mot det demokratiska samtalet. Att Aktuellt kallar ett överfall på ett fredligt torgmöte för en ”urartad demonstration” är däremot just detta.

Okommenterat.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.