Kulturdebatten har förstört Yasin för oss

”Debatten” har letat sig in i lyriken på ”Pistoler poesi och sex”

Yasin har just släppt skivan ”Pistoler, poesi och sex”.

Vi har förstört Yasin. Det första jag tänker när jag hör nya skivan. Nej, jag sansar mig. Det krävs mer för att lyfta ur konstnärlighet från sann begåvning. Den är fortfarande en solid Yasin-platta, men nåt har hänt med texterna. Från att fritt ha rapporterat om ett universum befolkat av mörkret från eget och andras kriminella liv och en välfärd i fritt fall, verkar det som debatt har stulit en plats i young Povel Ramels lyrik:

jag är inte samma man som sist

Det här med skjutningar och rapmusik, klart att det går hand i hand

Varning, dе säger den här melodin kan vilseleda barnen.

Thomas Bernhard hade rätt när han skrev i boken ”Skogshuggning” att om konsten förhåller sig till etablissemanget blir den om inte korrumperad, så i alla fall sämre.

 

Det är som om Yahya Hassan skulle ha lyssnat på kravet att inte skvallra om sin brutala verklighet i den omtalade recensionen.

Då skulle Hassan inte vara en poet i klass med Inger Christensen och Mikael Strunge, utan den polerade ytans knähund. Det blir så fel när konsten inte får vara fri. Den slutar vara konst.

Texterna på Yasins nya rör sig kring temat avbön. Ett böjt huvud sjunger det är inte konst, det är bara rap. Vad var det som hände den där hösten då Einár blev kallblodigt mördad? Sprungen ur den sanna upplevelsen av sorg och desperation, som jag tror hela Sverige delar, uppstod en massiv debatt som pågick i månader. I blindo, och med uppsåt att försöka förstå, gick kultursidorna bort sig.  Den största publicerade bland annat en text med rubriken ”Därför var det fel att ge Yasin SR:s pris.

jag skriver det jag ser

Men de kritiserar hellre det jag skriver än att kritisera det jag ser

Versen är sorglig. Dels för att Yasin har rätt. Det är gängvåldet som är problemet, inte att skriva om det. Sorglig för att han, trots Bernhards ord, började förhålla sig till etablissemanget.

Men sorglig också för att detta är svensk kulturdebatt Jag är inte den ni tror jag är, sjunger han.  

Att vara för eller emot gangsterap fick till slut likhetstecken med att vara för eller mot våld.

 

Någon som kände var det blåste var P3 som nästan helt slutade spela Yasin efter att han gripits. Från 570 gånger 2020 till 38 tillfällen 2022. Ett beslut extremt oproportionerligt mot antal streams på musikapparna.

Det är ett politiskt beslut som SR tog. Precis i SD:s smak.

Frågan aktualiseras nu när SD vill att politiker ska bestämma vad som är konst. Samma kultursidor och andra beskyddare av konst tar stark ställning mot styrning.

När jag lyssnar på senaste skivans avbön, märker jag att slaget är över. SD har redan vunnit på walkover. Etablissemanget bestämmer redan över konsten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.