Jo, bokmässan är visst bättre i år

Katarina Wilk svarar Åsa Linderborg om att Nya tider frånvaro

Av: Aftonbladets Kulturredaktion

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

 Aftonbladets monter på årets bokmässa i Göteborg.
Foto: Ebba Thorneus
Aftonbladets monter på årets bokmässa i Göteborg.

 Åsa Linderborg skriver att ingenting är bättre i år på bokmässan (Aftonbladet 24 sep). Tänk, jag tycker precis tvärtom.

Förra året vid den här tiden skulle NMR demonstrera precis utanför och Nya tider fick vara med på själva mässan. Ett antal kända personer valde dessutom att inte närvara. I år demonstrerar inte NMR och Nya tiders alternativa mässa är stoppad av Göteborgs stad.

Jag debatterade i Aftonbladet  vid denna tidpunkt om hur jag med min judiska bakgrund kände inför dessa skeenden och passade på att nämna varför jag ansåg att det slitna ordet yttrandefrihet borde ses över lite.

För mig är det fullkomligt oanständigt att yttrandefrihet gång på gång åberopas i frågan om nazistiska formationer. Någonstans måste ju gränsen dras. Och varför inte vid hets mot folkgrupp? Rasdiskriminering? 

Kan vi inte titta på de här organisationerna, tidskrifterna, demonstrationerna och så vidare utifrån ett annat, bredare perspektiv? Kan vi inte bara lyfta blicken lite? 

Vad skulle hända om vi bara satt och accepterade högerextremisternas framfart, åberopade yttrandefrihet hit och dit, UTAN att kämpa emot deras existens? Vart skulle vårt samhälle ta vägen då? Det händer ju redan så kan vi inte komma överens om att det är bättre att vi på alla sätt fortsätter att kämpa och inte försöker normalisera? Vore det inte mer anständigt?

Du säger att ingenting är bättre i år. Tänk, jag tycker precis tvärtom. Jag tycker faktiskt att allting har blivit mycket, mycket bättre. 

Katarina Wilk

författare och journalist

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.