Våra fulaste kulturmän – har vi hela listan?

Jag vill dra mitt strå till stacken i skönhetsdebatten

Det har skrivits mycket om skönhet och skönhetsingrepp på kultursidorna den senaste tiden.

”Jag önskar att de såg hur vackra de är”, skrev Joel Halldorf generöst för några år sedan med adress Ann Heberlein, Åsa Linderborg och Nina Björk.

Kommer ni ihåg?

Det var efter att nämnda kvinnor utförligt skrivit om att de blivit fulare med åren och att det kändes piss. De sågade sig själva och hela kulturdebatten följde efter.

Det gick något år eller två, sen togs nya kliv i skönhetsdebatten. Annie Reuterskiöld gjorde ett långt SvD-reportage om att hon opererat bort småbitar av ansiktet för att bli lite slätare. Madelaine Levy gjorde ett ännu längre SvD-reportage om att injicera botox och känna den hisnande känslan av att bli vackrare.

Nu har en ny piffig kulturdebatt poppat upp. Denna gång är det männen som plockat upp stafettpinnen: Erik Galli skriver att han är skitsnygg, att alla fula är avundsjuka och att alla som inte är lika snygga borde operera sig i stället för att gnälla på honom. Tomas Hemstad svarar att Erik Galli inte är så jävla snygg som han tror och för övrigt alldeles för smal och självupptagen. Daniel Sjölin skriver att Erik Galli visst är alldeles otroligt snygg, Hemstad har uppenbarligen fel, men att Erik Galli däremot inte är snäll utan stygg – och att Gallis själ är problemet. Någonstans i bakgrunden svävar också Johan Heltnes nyss formulerade berättelse om att han ligger jättemycket med jätteundergivna tjejer.

Det är helt enkelt mycket nu.

 

Attraktion och begär är eviga ämnen. De mest prenumerationskrängande kultursidorna filar rimligen på longreads på ämnet i detta nu. ”Säg mig, luder, vem är det som dricker mest? Jag kan se att du vill ha mig”, som redan Olof Lagercrantz skrev i ”Ett år på sextiotalet”. Eller vem det nu var.

Skillnaden mellan den första kulturdebatten, där kvinnor skrev om ångesten över sitt åldrande och hur deras utseende förändras, och den pågående är tydlig. För även om den första av debatterna snabbt växte sig tunn (om jag får unna mig en anglicism) så investerade skribenterna något av sig själva i den. Något stod på spel. Precis som det hade gjort om den medelålders kvinna Erik Galli citerar anonymt i sin text hade skrivit texten i stället för honom.

I den debatt som nu puttrar kostar ingenting något för någon (inte heller för mig, förstås). Det är bara underhållning.

 

Därför vill jag dra mitt strå till stacken, genom att bidra inte bara med den här texten utan också med några förslag på uppföljande inspel i debatten:

 

1. De snyggaste och fulaste manliga kulturskribenterna. Vi har hela listan.
(Greta Schüldt, Sara Berg och Josefin De Gregorio i en redaktionsöverskridande instagramsatsning mellan DN, Sydsvenskan och SvD)

 

2. ”Erik Galli var snyggare före operationerna and I’ve got the pics to prove it.”
(Fredrik Söderholm på Substack)

 

3. Daniel Sjölin borde skriva en ny ”Oron bror” – inte rimma snygg på stygg. (Eric Rosén skriver i Aftonbladet)

 

4. Skönhetsoperationerna som Eric Rosén verkligen borde göra. (Podcasten Gästabudet levererar en lång radda förslag)

 

5. ”Nu ser jag vad ni ser!” – Karl Ove Knausgård opererar bort ena ögat och hittar hem i cyklopernas land (SvD Premium)

 

Vi ses i contentfabriken!

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.